Baikal Team

Μην απενεργοποιείτε την αυτόματη ασφάλεια. Για κάποιο λόγο την έχουν επιλέξει όχι μόνο οι Ρώσοι στα baikal αλλά και οι Εγγλέζοι που θεωρούνται οι καλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο. Άλλωστε η σωστή χρήση του όπλου όπως αναφέρουν όλα τα manuals είτε είναι δικαννο είτε αυτογεμη είτε με αυτόματη ασφάλεια είτε χωρίς είναι το όπλο να είναι πάντα ασφαλισμένο μέχρι όταν είσαι έτοιμος να ρίξεις. Είναι ένας από τους βασικους κανόνες ασφαλείας που αποτρέπει την εκπυσοκροτηση του όπλου κατά λάθος. Η ασφάλεια δεν υπάρχει για ομορφιά. Ειδικά στα καλά οπλα όπως είναι και τα Baikal δεν ασφαλίζει μόνο τις σκανδάλες αλλά και τις σφύρες και αποτρέπει την καταλάθος εκπυρσοκρότηση του όπλου ακόμα και από τρανταγμα ή χτυπημα του όπλου. Μπορεί πχ το να μπλεχτεί κάπου η σκανδάλη η να μας πεσει το όπλο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί το όπλο να εκπυρσοκρότησει καταλάθος άθελά μας και τους περισσότερους από αυτούς μπορεί να τους αποτρέψει η ασφάλεια. Ασφαλώς και η ασφάλεια δεν αναιρεί τον κανόνα που λέει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο όπλο πάντα σαν να είναι γεμάτο και έτοιμο να ρίξει αλλά δεν παύει να είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.

Μην απενεργοποιείτε την αυτόματη ασφάλεια. Για κάποιο λόγο την έχουν επιλέξει όχι μόνο οι Ρώσοι στα baikal αλλά και οι Εγγλέζοι που θεωρούνται οι καλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο. Άλλωστε η σωστή χρήση του όπλου όπως αναφέρουν όλα τα manuals είτε είναι δικαννο είτε αυτογεμη είτε με αυτόματη ασφάλεια είτε χωρίς είναι το όπλο να είναι πάντα ασφαλισμένο μέχρι όταν είσαι έτοιμος να ρίξεις. Είναι ένας από τους βασικους κανόνες ασφαλείας που αποτρέπει την εκπυσοκροτηση του όπλου κατά λάθος. Η ασφάλεια δεν υπάρχει για ομορφιά. Ειδικά στα καλά οπλα όπως είναι και τα Baikal δεν ασφαλίζει μόνο τις σκανδάλες αλλά και τις σφύρες και αποτρέπει την καταλάθος εκπυρσοκρότηση του όπλου ακόμα και από τρανταγμα ή χτυπημα του όπλου. Μπορεί πχ το να μπλεχτεί κάπου η σκανδάλη η να μας πεσει το όπλο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί το όπλο να εκπυρσοκρότησει καταλάθος άθελά μας και τους περισσότερους από αυτούς μπορεί να τους αποτρέψει η ασφάλεια. Ασφαλώς και η ασφάλεια δεν αναιρεί τον κανόνα που λέει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο όπλο πάντα σαν να είναι γεμάτο και έτοιμο να ρίξει αλλά δεν παύει να είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.
Τις σχαστηριες όχι τις σφυρες, ενα τράνταγμα η μία πτώση μπορεί να προκαλέσει εκπυρσοκροτηση, ασφάλεια είναι το άνοιγμα του δικανου η το άδειασμα της θαλαμης στις καραμπινες στα δυσκολα περάσματα και πότε το δαχτυλο στη σκανδάλη αν δεν είναι στιγμή του πυροβολισμου.

Τις σχαστηριες όχι τις σφυρες, ενα τράνταγμα η μία πτώση μπορεί να προκαλέσει εκπυρσοκροτηση, ασφάλεια είναι το άνοιγμα του δικανου η το άδειασμα της θαλαμης στις καραμπινες στα δυσκολα περάσματα και πότε το δαχτυλο στη σκανδάλη αν δεν είναι στιγμή του πυροβολισμου.
Στα περισσότερα όπλα σωστά ασφαλίζει τις σχαστηριες όπως ειπες. Όμως πχ για τα baikal στο poze baikal mp27 η ασφάλεια ασφαλίζει όπως είπες σωστά τις σχαστηριες και την σκανδάλη. Παρόλα αυτά αν δεν πατηθεί η σκανδάλη ακόμη και οι σχαστηριες να ελευθερώσουν τις σφύρες δεν πέφτουν οι σφύρες στους επικρουστηρες. Επομένως με ενεργοποιημένη την ασφάλεια δεν πέφτουν ούτε οι σφύρες . Το mp27 έχει ασφάλεια σε τρία σημεία. Για το mp43 δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γιατί δεν το έχω δοκιμάσει αλλά για το mp27 είμαι 100% σίγουρος γιατί το έχω λύσει και το έχω δοκιμάσει ελευθερώνοντας τις σφύρες από τις σχαστηριες και οι σφύρες δεν πέφτουν αν δεν πατηθεί και η σκανδάλη.

Στο κυνήγι δεν μπορείς να είσαι μόνιμα με ανοιχτό το όπλο ή με άδειο το όπλο. Και δεν είναι μόνο τα δύσκολα σημεία τα επικυνδινα σημεία και τα πιθανά τα οποία μπορεί να σου εκπυρσοκρότησει το όπλο. Ακόμη και μια κλωστή από τα ρούχα σου ή ένα φερμουάρ η ένα κουμπι μπορεί να ειναι η αιτία που θα μπλεχτεί η σκανδάλη και να εκπυρσοκρότησει το όπλο άθελά σου. Η ασφάλεια για αυτες τις περιπτώσεις είναι και κάνει σωστά την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει. Όπως είπα είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας που θα έπρεπε όλοι να έχουν υιοθετήσει όπως αναφέρουν και όλα τα manuals όλων των όπλων. Πάντα ασφαλισμένο το όπλο και απασφαλιζουμε όταν είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε. Και ασφαλώς στα επικυνδινα σημεία το αδειάζουμε κιόλας και το αφήνουμε ανοιχτό όπως είπες.

Last edited:
Όλα τα όπλα μπορεί υπό προϋποθέσεις να ρίξουν και ασφαλισμένα πλην των κοκοροντούφεκων με τον κόκορα κατεβασμένο,μόνο αυτό μπορείς να θεωρείς απόλυτη ασφάλεια .

Όλα τα όπλα μπορεί υπό προϋποθέσεις να ρίξουν και ασφαλισμένα πλην των κοκοροντούφεκων με τον κόκορα κατεβασμένο,μόνο αυτό μπορείς να θεωρείς απόλυτη ασφάλεια .
Αν χτυπηθεί ο πεσμένος κόκορας πυροδοτείται το φυσιγγι?

Ναι αν τον χτυπήσεις με σφυρί ενώ είναι κατεβασμένος λογικά και αυτός θα ρίξει. Προσωπικά στα κοκοροντουφεκα που είναι εκτεθειμένος ο κόκορας έξω από την βάση του όπλου και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τραβηχτεί ή να χτυπηθεί από κάποιο αντικείμενο τα φοβάμαι πολύ περισσότερο από ότι τα υπόλοιπα όπλα. Ακόμη και κατεβασμένος να είναι αν τραβηχτεί λίγο χωρίς να κουμπώσει και πέσει μετά απότομα μπορεί να εκπυρσοκρότησει όπως συμβαίνει στα single action πιστόλια.

Μην απενεργοποιείτε την αυτόματη ασφάλεια. Για κάποιο λόγο την έχουν επιλέξει όχι μόνο οι Ρώσοι στα baikal αλλά και οι Εγγλέζοι που θεωρούνται οι καλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο.
Αυτοί δημιούργησαν την αυτόματη ανάσυρση, δικαίως,για δικούς τους λόγους!
Και το επέβαλαν...
Εσύ δίνεις- παίρνεις όπλο από άλλον?

Η ασφάλεια δεν υπάρχει για ομορφιά.
Αν και δε νιώθω καθόλου ασφαλής με τη ψευδαίσθηση ασφαλείας που προσφέρει, δεν τη καταργώ! Αλλά της αφαιρώ τη "πρωτοβουλία"! Μπαίνει όταν και αν θέλω!
Ειδικά στα καλά οπλα όπως είναι και τα Baikal δεν ασφαλίζει μόνο τις σκανδάλες αλλά και τις σφύρες και αποτρέπει την καταλάθος εκπυρσοκρότηση του όπλου ακόμα και από τρανταγμα ή χτυπημα του όπλου.
Ναι ... Έτσι κ εγώ πριν πολλά χρόνια σε παγάνα για γουρούνια, βγαίνοντας από πυκνό κ δύσκολο κομμάτι, έβγαλα την ασφάλεια από το γεμάτο toz34 που βάσταγα και...το όπλο έριξε!!!
Η ασφάλεια έκανε τη δουλειά τής... Αλλά....

Εν κατακλείδι:
Όπλο ΓΕΜΆΤΟ και σκοτώνει!
Όπλο ΑΔΕΙΟ και ασφαλές!
Όλα τ άλλα... Να χαμε να λέγαμε,να χαμε να πούμε!
Όπως κ να έχει... Προσοχή!

Last edited:
Αυτοί δημιούργησαν την αυτόματη ανάσυρση, δικαίως,για δικούς τους λόγους!
Και το επέβαλαν...
Δεν είναι τυχαίοι οι λόγοι που το έκαναν αυτό. Και για κάποιο λόγο το επέβαλαν.
Αν και δε νιώθω καθόλου ασφαλής με τη ψευδαίσθηση ασφαλείας που προσφέρει, δεν τη καταργώ! Αλλά της αφαιρώ τη "πρωτοβουλία"! Μπαίνει όταν και αν θέλω!
Η αυτόματη ασφάλεια ενεργοποιείται όταν πρέπει να ενεργοποιηθεί που συνήθως είναι όταν ανοίγεις το όπλο για να το γεμίσεις. Αν εσύ δεν θέλεις να ενεργοποιειται εκείνη την στιγμή αφαιρώντας την αυτόματη ασφάλεια στην ουσία την καταργείς. Γιατί εκείνη την στιγμή είναι η πιο σημαντική και πιο κατάλληλη στιγμή που πρέπει να ενεργοποιηθεί η ασφάλεια δηλαδή μόλις έχεις γεμίσει το όπλο .
έβγαλα την ασφάλεια από το γεμάτο toz34 που βάσταγα και...το όπλο έριξε!!!
Μην συγχέεται το τοζ34 με τα baikal. Πέρα από την καταγωγή τους δεν εχουν σχεδόν τίποτα άλλο κοινό.
Εν κατακλείδι:
Όπλο ΓΕΜΆΤΟ και σκοτώνει!
Όπλο ΑΔΕΙΟ και ασφαλές!
Όλα τ άλλα... Να χάμε να λέγαμε,να χάμε να πούμε!
Όπως κ να έχει... Προσοχή!
Σωστα αυτα. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η ασφάλεια του όπλου αναιρεί την αναγκαιότητα των παραπάνω. Όμως και η ασφάλεια είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας όπως λέω που κάνει την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει όπως πχ να αποτρέψει την εκπυρσοκρότηση του όπλου αν μπλεχτεί κάτι στην σκανδάλη καταλαθος. Αν δεν κάνει την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει τότε μιλάμε για ελαττωματικό όπλο που χρειάζεται επειγόντως επισκευή ή και απόσυρση αν δεν επισκευάζεται ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Παιδιά το να αντιπαραβαλουμε την άποψη ότι το όπλο είναι παντα επικίνδυνο και μπορεί πάντα να εκπυρσοκρότησει ανεξάρτητα από το αν έχεις ασφάλεια η όχι και ότι το όπλο πάντα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι γεμάτο έτοιμο να ρίξει και ότι το όπλο είναι ασφαλή μόνο αν είναι άδειο και ανοιχτό αυτό δεν αναιρεί την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ενεργοποίησης της ασφάλειας του όπλου όταν είναι γεμάτο και κλειστό. Έχει και αυτή τον σκοπό της και σε ένα όπλο γεμάτο την ώρα του κυνηγιού είναι η μόνη ασφάλεια που μας παρέχει ο κατασκευαστής του όπλου ως προς την ακούσια πίεση της σκανδάλης του όπλου από αθέμιτο παράγοντα. Οπότε είναι λάθος να την αχρηστεύεται και να μην την ενεργοποιείτε επειδή δεν την έχετε συνηθίσει η επειδή ξεχνιεστε να την απενεργοποιήσετε πριν τοτφεκισετε και άλλες τέτοιες φτηνές για εμένα δικαιολογίες. Η ασφάλεια υπάρχει για ένα σκοπό και αν το όπλο δεν είναι ελαττωματικό θα κάνει την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει. Αλλιως οι κατασκευαστές όπλων θα την είχαν καταργήσει κάτι που δεν συμβαίνει αντιθέτως δεν υπάρχει σοβαρός κατασκευαστής που να μην βαζει ασφάλεια στα όπλα του. Αυτά και το κλείνω το θέμα αυτό μιας και το θεωρώ αυτονόητο ότι εκτός των άλλων μέτρων ασφαλείας που έχουν αναφερθεί πολλακις θα πρέπει μέσα σε αυτά να είναι και η ενεργοποίηση της ασφάλειας όση ώρα δεν είμαστε σε θεση για να ρίξουμε.

Last edited:
Να ξέρουν οσοι στηρίζονται απόλυτα στο κουμπάκι της ασφάλειας ότι μπορεί ισως να προστατεύσει σε ένα ακούσιο πάτημα ,αλλά δεν είναι για δοκιμές και ιδίως κουνώντας τις σκανδαλες δεξιά αριστερά,(επίδειξη οτι να ειναι ασφαλισμενο)τότε μπορεί και να ρίξει και ασφαλισμένο .Αυτό δείχνει το ποσό μικρή είναι η αγκιστρωση της σχαστηρια με την σφύρα .

Δεν είναι τυχαίοι οι λόγοι που το έκαναν αυτό. Και για κάποιο λόγο το επέβαλαν.
Μανώλη το έκαναν για λόρδους ! Για αυτούς που κυνηγούν με ζευγάρια όπλων και έχουν υπάλληλο να του γεμίζει το άδειο και να τους επιστρέφει το δεύτερο,γεμάτο!
Για αυτή τη διαδικασία πρώτο δημιουργήθηκε!
Η αυτόματη ασφάλεια ενεργοποιείται όταν πρέπει να ενεργοποιηθεί που συνήθως είναι όταν ανοίγεις το όπλο για να το γεμίσεις. Αν εσύ δεν θέλεις να ενεργοποιειται εκείνη την στιγμή αφαιρώντας την αυτόματη ασφάλεια στην ουσία την καταργείς
Πώς τη καταργώ? Δουλεύει ΚΑΝΟΝΙΚΆ όταν εγώ θέλω!
. Γιατί εκείνη την στιγμή είναι η πιο σημαντική και πιο κατάλληλη στιγμή που πρέπει να ενεργοποιηθεί η ασφάλεια δηλαδή μόλις έχεις γεμίσει το όπλο .
Δεν υπάρχει σημαντική και μη,στιγμή ενός γεμάτου όπλου!
Μην συγχέεται το τοζ34 με τα baikal. Πέρα από την καταγωγή τους δεν εχουν σχεδόν τίποτα άλλο κοινό.
Ναι ... Είναι σαφώς ανώτερο το toz34 !
Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί... Παίζεις την ασφάλεια σου σε πυράκια, είτε του τοζ είτε του x όπλου!
Σωστα αυτα. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η ασφάλεια του όπλου αναιρεί την αναγκαιότητα των παραπάνω.
Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο, αλίμονο!
Όμως και η ασφάλεια είναι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας όπως λέω που κάνει την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει όπως πχ να αποτρέψει την εκπυρσοκρότηση του όπλου αν μπλεχτεί κάτι στην σκανδάλη καταλαθος. Αν δεν κάνει την δουλειά που έχει σχεδιαστεί να κάνει τότε μιλάμε για ελαττωματικό όπλο που χρειάζεται επειγόντως επισκευή ή και απόσυρση αν δεν επισκευάζεται ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Κοινή λογική! Μαζί σού!

Οπότε είναι λάθος να την αχρηστεύεται και να μην την ενεργοποιείτε επειδή δεν την έχετε συνηθίσει η επειδή ξεχνιεστε να την απενεργοποιήσετε πριν τοτφεκισετε και άλλες τέτοιες φτηνές για εμένα δικαιολογίες.
Δεν είναι πρόβλημα "συνήθειας" !
Και δεν είναι σίγουρα φτηνή δικαιολογία!
Γενικά θεωρώ το κουμπί μιας ασφάλειας "πασάλημα"!
Ημίμετρο!! Placebo αίσθηση ασφάλειας!
Παραταύτα δεν την αφαιρώ!
Αλλά θέλω να ξέρω ότι με βεβαιότητα, ΔΕΝ μπήκε ή μπήκε,όταν ΕΓΩ ΤΟ ΘΈΛΩ!

Και για κλείσω το θέμα από πλευράς μου...
Έτσι θέλω κ κάνω εγώ!
Δεν επιβάλλω άποψη,ούτε διεκδικώ το αλάθητο!
Δεν προστάζω κανέναν
να απενεργοποιήσει ή να μην απενεργοποιήσει τίποτα!
Όπως έτσι κάνω και porting (που επίσης Μανώλη δεν σου αρέσει και καλά κάνεις!), επεμβαίνω όπου θέλω σε όπλα μου, βάζω χοντρά στη μπεκάτσα και ψιλά στη τσίχλα....

Last edited:
Το πιο εύκολο πράγμα για να ρίχνεις τις σκανδαλες, είναι ένα άδειο φυσίγγιο. Αν και δεν το κάνω ποτέ και δεν είχα πρόβλημα μέχρι τώρα.
κενο γραμμα αλλά δεν πειράζει, οι οπλουργοί τι θα γίνουν; κλέφτες;

μάρεσει που κανεις ερωτησεις ενώ ξέρεις την απάντηση :)

Όπως έτσι κάνω και porting (που επίσης Μανώλη δεν σου αρέσει και καλά κάνεις!), επεμβαίνω όπου θέλω σε όπλα μου, βάζω χοντρά στη μπεκάτσα και ψιλά στη τσίχλα....
Ποιος είπε ότι δεν μου αρέσει το porting ή οι επεμβάσεις στα όπλα; Αρκεί να γίνονται από ειδικούς και να πιστοποιούνται με νέες σφραγίδες ώστε να διασφαλίζεται ξανά η ασφάλεια και η αξιοπιστία των όπλων όπως γίνεται στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που διαφωνώ με τις επεμβάσεις εδώ στην Ελλάδα γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχει τράπεζα δοκιμών ώστε να περάσει ξανά τους απαραίτητους ελέγχους. Κάθε μετατροπή δηλαδή γίνεται τις περισσότερες φορές απο οπλουργούς ανειδίκευτους και χωρίς πιστοποιήσεις χωρις να σου δίνουν ούτε καν εγγύηση για αυτό που έχουν κάνει και η ασφάλεια μας κρέμεται μετά στο λόγο τιμής τους. Αλλά οκ ο ιδιοκτήτης μπορεί να παίρνει το ρίσκο και να είναι επιλογή του. Ο επόμενος κάτοχος όμως του όπλου αν κάποτε πωληθεί ή ο κληρονόμος του όπλου θα ενημερωθεί και θα έχει γνώση για αυτή την μετατροπή και τους κινδύνους που εγγυμονεί; Αυτή είναι εμένα η ένσταση μου και για αυτό δεν αγοράζω μεταχειρισμένο όπλο γιατί δεν μπορώ να ξέρω αν έχει γίνει μετατροπή. Και επίσης θεωρώ ότι τα όπλα δεν είναι υπερβολικά ακριβά και έτσι κάποιος που θέλει μπορεί να βρει καινούριο πιστοποιημένο όπλο με σφραγίδες με τα χαρακτηριστικά που θέλει ακριβώς χωρίς να χρειάζεται να το πειράζει. Η ακόμη και να το παραγγείλει custom όπως ακριβώς το θέλει σε κάποιες εταιρίες που σου δίνουν αυτή την επιλογή. Σαφώς το κόστος θα είναι μεγαλύτερο αλλά δεν είναι και απαγορευτικό τουλάχιστον για κάποιον που έχει τόσο μεγάλη καψούρα με τα όπλα. Κατα τα άλλα και το πόρτινγκ μου αρέσει και οι διευρυμένοι αυλοί και οι επιμηκυμένοι κώνοι. Σκέφτομαι μάλιστα το επόμενο μου όπλο να τα έχει όλα αυτά και μάλιστα σε πληθώρα.

Καλησπέρα. Έχω το baikal απλο δισκάνδαλο αγορασμένο πριν από κάνα δίμηνο. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε μετά την πρώτη βολή έμπαινε πάλι η ασφάλεια στο όπλο. Αρκετές φορές. Οπότε για να ρίξω τη δεύτερη βολή έπρεπε να τη βγάζω. Ένας φίλος μου είπε ότι αυτό γίνεται επειδή είναι καινούργιο και δεν έχει στρώσει ακόμα το όπλο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ένας φίλος μου είπε ότι αυτό γίνεται επειδή είναι καινούργιο και δεν έχει στρώσει ακόμα το όπλο. Ισχύει κάτι τέτοιο
Oχι δεν ισχύει...
Πρώτο βήμα είναι αφαιρέσεις το κοντακι κ να κάνεις ένα καθάρισμα-σκούπισμα εσωτερικα όπου βλέπεις ότι χρειαζεται, γιατί αφου ειναι καινουργιο το όπλο σίγουρα θα το χρειάζεται....
Αν συνεχίσει να κάνει το ίδιο τότε πας σε οπλουργο..

Back