Ε, λογικό δεν είναι να "ευλογούν τα γένια τους" ;;; ... Ή να το πούμε κι αλλιώς: ... "αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει" !!! ...
Πέρα από την πλάκα, απ' όσο γνωρίζω ο όρος "high tensile steel" δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος τύπος ατσαλιού, και δεν είναι ούτε εμπορική ονομασία (trademark) κανενός ... είναι απλά και αόριστα αυτό που λένε οι λέξεις (όπως το ανέφερε πιο πάνω ο Νικολής) "χάλυβας υψηλής ελαστικότητας", και για να είμαστε πιο ακριβείς: "υψηλής αντοχής σε εφελκυσμό" ... δηλώνει δηλαδή μια συγκεκριμένη ιδιότητα. Αυτή την ιδιότητα που πρέπει να έχουν, και έχουν, όλοι οι χάλυβες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καννών. Υπάρχουν διάφοροι χάλυβες (με διαφορές στη σύσταση και τις αναλογίες του κράματος), που είναι ... 'high tensile steel". Και δεν χρησιμοπούνται μόνο στην κατασκευή όπλων, αλλά και σε πολλές άλλες εφαρμογές, π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, και πολλές άλλες ...
Τώρα αν είναι δημιούργημα της Beretta, δεν το γνωρίζω ... αλλά πολύ αμφιβάλλω... Ασφαλώς και θα έχει θέσει κάποιες προδιαγραφές, και θα έχει εργαστήριο που δοκιμάζει διάφορους τύπους χάλυβα, αλλά δεν νομίζω να παράγει χάλυβα ... από άλλους τον προμηθεύεται.
Και μια "απορία" ... ....... Τελικά ποιές κάννες είχαν καλύτερο ατσάλι, της Beretta ή ... της Breda ... ;;;;;;;;;;;
Φίλε Κώστα περνά και μια βόλτα από δω να σε γνωρίσουμε https://www.hunterslife.gr/forums/threads/to-know-us-better-Γνωριμία.17/Kαλησπέρα φίλοι μπερετάκηδες,
Με αφορμή την 391 που αναφέρει ο φίλος παραπάνω θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη σας για το παρακάτω:
Αγόρασα μια beretta teknys al391 με αυλό 18,6 η οποία δείχνει ολοκαίνουρια. Η τιμή της ήταν στα 900 ευρώ.
a) Mε αυλό 18.4 έκανε 700ευρω, αξίζουν τα παραπανω χρήματα για την 18,6; (και οι δυο κάννες ήταν 66cm)
b)Mε 18,4 αυλό ήταν 3,080 κιλά ενώ με τον 18,6 είναι 3,230 και δεν έχει το ζύγισμα που είχε με την 18,4 διότι έγινε πιο μπροσθόβαρο το όπλο. Το προτιμούσα ελαφρύτερο για ταχύτερη επώμιση. Έπρεπε να επιλέγω την παλαιότερης τεχνολογίας 18,4;
c) Kυνηγώ πολύωρο περπατητό τσίχλας θεωρείται ότι χρειάζομαι κάποιο καλλύτερο τσοκ απ αυτό που έχει απ το εργοστάσιο; (3*)
Eυχαριστώ εκ των προτέρων.
Πήρα την 18,6 κάννη αυτό που δεν ξέρω είναι αν αξίζει τον κόπο το παραπάνω βάρος που έχει η κάννη με τον διευρυμένο αυλό.Κώστα πάρε αυτο που σου έρχεται καλύτερα στην επώμιση. Τα τσοκ της beretta είναι άψογα κατα την γνώμη μου, δύσκολο να μην σε καλύψουν. Υπάρχει μια δοκιμή στο ποστ βλητικες δοκιμές από έμπειρους κυνηγούς με μεράκι χωρίς δικά τους σχόλια να πάρεις μια ιδέα.
αξίζει και παραξίζει καλύτερη τουφεκιά με καλύτερη κατανομή κάτι που θα το δείς βέβαια σε καρτέρι και μακρινές τουφεκιές όχι στο περπατητό της τσίχλαςΠήρα την 18,6 κάννη αυτό που δεν ξέρω είναι αν αξίζει τον κόπο το παραπάνω βάρος που έχει η κάννη με τον διευρυμένο αυλό.
Βλητικα,δεν θα μετανιωσεις!!Πήρα την 18,6 κάννη αυτό που δεν ξέρω είναι αν αξίζει τον κόπο το παραπάνω βάρος που έχει η κάννη με τον διευρυμένο αυλό.
Eυχαριστώ για το ενδιαφέρον...!αξίζει και παραξίζει καλύτερη τουφεκιά με καλύτερη κατανομή κάτι που θα το δείς βέβαια σε καρτέρι και μακρινές τουφεκιές όχι στο περπατητό της τσίχλας
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος...το πλαγιόκαννο που κυνηγώ έχει το κέντρο βάρους στα 11,5cm από την σκανδάλη ενώ στην 391 που πήρα το κεντρο βάρους είναι στα 16cm. Έχω περισσότερο βάρος στο αριστερό χερί και συνεπώς λίγο πιο αργή επώμιση.Κώστα δεν μπορώ να αντιληφθώ την αίσθηση που αποκομίζεις απο το όπλο σου, δεν γνωρίζω να σου απαντήσω.
Εγώ προτιμώ το όπλο μου να κυμαίνεται ανάμεσα στα 3200-3300γρ στα δίκαννα σε πολύωρο περπάτημα.
Αυτό ακριβώς! Το ερώτημα είναι αν αξίζει να έχεις την πιο βαριά κάννη λόγο του ότι έχει διευρυμένο αυλό.Θα συμφωνήσω με τον Γιάννης, μετά 4-5 ώρες περπάτημα τα παραπάνω γραμμάρια φένονται στα χέρια. Όταν τα χέρια κουραστούν μειώνεται ο χρόνος επωμισης σε μπηχτές γρήγορες τουφεκιές.
οι πιο πολλές τουφεκιές είναι κοντινές δεν θα υπάρχει διαφορά με οποιοδήποτε όπλο και οποιοδήποτε αυλόEυχαριστώ για το ενδιαφέρον...!
Γιατι λες οτι δεν θα φανεί στο περπατητό; Τουφεκάω απο 10 μέχρι 40 μέτρα άλλα σηκώνονται απ τα πόδια αλλα έρχονται απο μακριά..
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος...το πλαγιόκαννο που κυνηγώ έχει το κέντρο βάρους στα 11,5cm από την σκανδάλη ενώ στην 391 που πήρα το κεντρο βάρους είναι στα 16cm. Έχω περισσότερο βάρος στο αριστερό χερί και συνεπώς λίγο πιο αργή επώμιση.
Εάν αγόραζα την 18,4 κάννη το κέντρο βάρους θα ήταν πιο κοντα με λιγότερο βάρος στο αριστερό χέρι.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος...το πλαγιόκαννο που κυνηγώ έχει το κέντρο βάρους στα 11,5cm από την σκανδάλη ενώ στην 391 που πήρα το κεντρο βάρους είναι στα 16cm. Έχω περισσότερο βάρος στο αριστερό χερί και συνεπώς λίγο πιο αργή επώμιση.
Εάν αγόραζα την 18,4 κάννη το κέντρο βάρους θα ήταν πιο κοντα με λιγότερο βάρος στο αριστερό χέρι.
αν έχει κυνήγι και πέφτουν τα πουλιά αυτό ξεχνιέταιΑυτό ακριβώς! Το ερώτημα είναι αν αξίζει να έχεις την πιο βαριά κάννη λόγο του ότι έχει διευρυμένο αυλό.
Κώστα σε αυτό εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί δεν έχω ασχοληθεί με τη βλητική τόσο λεπτομερός.Αυτό ακριβώς! Το ερώτημα είναι αν αξίζει να έχεις την πιο βαριά κάννη λόγο του ότι έχει διευρυμένο αυλό.