Cal.16

Ναι, αν το καψούλι είναι εντάξει η και αλλάζοντας το αν χρειασθεί...είναι με κωνικό πυθμένιο αν πρόσεξες...
Το να αλλάξεις το καψούλι, δεν νομίζω να γίνεται. Όπως βλέπεις είναι 6,45 και δεν ξέρω αν υπάρχουν σήμερα τέτοια, αλλά και αν καταφέρεις να βρεις μερικά μάλλον θα είναι και αυτά παλαιά. (Αφού σήμερα έχουν επικρατήσει παγκοσμίως τα τύπου 209). Οπότε δεν έχει νόημα η αλλαγή, εξάλλου φαίνονται οι κάλυκες άψογα διατηρημένοι, και δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα τα καψούλια. Όμως θα μπορέσεις να τους γεμίσεις μόνο μια φορά (αν δεν έχεις ή δεν βρεις καψούλια 6,45) ...

Μπαίνουν στην θέση τους νέου τύπου καψούλια,με κομμάτι κάλόδιου καιρέας..
Τα 6.45 είναι επικίνδυνα.
Πόσα ευρά κοστίζει η κούτα?
Φίλε Καλημέρα!:)

Το ήξερα αυτό, μου το έχουν ξαναπεί εδώ μέσα, αλλα προσωπικά δεν το έχω κάνει ακόμα...
12 ευρώ τα 100...

Όσον αφορά την ισχύ και την ανάλογη αντικατάσταση των 6,45 , Έχω βρει αυτά από Ιταλικά φόρουμ, αλλα δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ στην πράξη...

Τα 615 είναι πιο δυνατά από τα παλιά 6,45, δοκίμασε να τα αντικαταστήσεις με το CX 50 ή το 684 Martignoni.

Εάν το 6,45 που χρησιμοποιείτε είναι SUR, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το 615, αν είναι το κανονικό 6,45 τότε δοκιμάστε το CX 50 / 684 / 614.

Υ.Γ:
πιστεύω ότι επειδή οι σημερινές συνταγές είναι με καψούλια σε κάλυκες με επίπεδο πυθμένιο, αν χρησιμοποιήσουμε αυτούς με το κωνικό πρέπει να κατέβουμε σε ισχύ κοντά στο παλιό 6,45, δηλαδή σε καψούλια χαμηλής ισχύος 614,CX50,684...Το μεγάλο προσόν του κωνικού πυθμενίου είναι οτι βοηθά να βάλουμε την πυρίτιδα να κάνει την δουλεία, απαλλασσόμαστε από το θέμα ισχύς καψυλλίου χρησιμοποιώντας τα χαμηλής ισχύος. Τα CX50 & 684 είναι τα σταθερότερα μαζί με το CX2000...

Και το 615 μια χαρα ειναι .Το δουλευω πολυ με την παλια sipe στο 16αρι .Μια χαρα δουλευει
Νίκο Καλημέρα!:)

Και εγώ στην S4 π.χ μια χαρά το 615.

Απλά ισως πέτυχουμε κατι καλύτερο. Τα παρακάτω τα είχα ανεβάσει σ΄ άλλο θέμα αλλα είναι σχετικά!

Αυτό είναι αυτούσιο απόσπασμα από το Κυπριακό cyprushundingmagazine....
------------------------------------------------------------------------------------------
"....τον τελευταίο χρόνο δοκίμασα και είδα μεγαλύτερη σταθερότητα κάνοντας χρήση των πιο θεωρητικά αδύνατων καψυλλίων επιλέγοντας τα δύο πιο σταθερά κατά την γνώμη μου CX50 και 684 σε συνδυασμούς γομώσεων με τα ανώτατα προβλεπόμενα φορτία των πυρίτιδων.
Έτσι "ποντάροντας" στην εξάντληση των ορίων καύσης της πυρίτιδας λόγω φορτίου γόμωσης νομίζω ότι περιορίζουμε σημαντικά τον παράγοντα ισχύος του καψυλλίου όπως και τις όποιες αστάθειες μπορεί να επιφέρει.
Τουναντίον προσδοκώντας από την ισχύ του εκάστοτε καψυλλίου να μας δημιουργήσει ή να συμβάλει κατά το μάλλον στο σωστό peak pressure είμαστε περισσότερο αιχμάλωτοι και δέσμιοι στο σωστό και σταθερό καψούλι και αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό (σταθερότητα) μόνο στο cx2000 μπορεί κανείς να το συναντήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Και ίσως κάποιος αναρωτηθεί τι γίνεται με τις ταχύτητες? Προσωπικά διαπίστωσα μικρές διαφορές που είναι αμελητέες για την κυνηγετική κάρπωση.
Παρά ταύτα η μεστή αίσθηση της τουφεκιάς και ο γεμάτος ήχος και με τα ανώτερα φορτία και τα χαμηλής ισχύος καψούλια είναι αναμφισβήτητο γεγονός όπως και οι πολύ καλύτερες κατανομές και συγκεντρώσεις.
------------------------------------------------------------------------------------------

Σε συζήτηση με τον Λευτέρη σχετικά μ’ αυτό μου είχε πει…

Xklefteris said:
Έχε υπόψη ότι τα σύγχρονα καψυλια είναι για να ανάβουν από 0,5 έως 2,5 γραμμάρια πυρίτιδας, στις ποσότητες που χρησιμοποιεί το 16αρι όλα τα καψούλια, και τα ασθενή δουλεύουν άνετα. Στα περισσότερα σεταπ ένα ασθενές όπως cx50 ή 684 βοηθάει να έχουμε καλύτερη τουφεκιά ,αν βέβαια ισορροπήσουμε τα υπόλοιπα.

Εδώ έχουμε ένα ακόμα συν , το ΚΩΝΙΚΟ ΠΥΘΜΕΝΙΟ, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όχι μόνον στα ψηλά αλλα και στα μεσαία και στα χαμηλά βάρη γομώσεων….

Γιάννη, το κωνικο πυθμενιο σε σύγκριση με επίπεδο αν η εσωτερική ογκομετρία παραμένει ακριβώς ίδια, θεωρητικά βγάζει χαμηλότερη Pmax, το πλεονέκτημα το έχει με πυριτιδες που ανάβουν δύσκολα ,όταν όμως χρησιμοποιούμε καψυλιο που βγάζει φλόγα < φαρδιά > ,όχι στενή και μακριά. Ακούγεται κάπως, αλλά το κάθε καψυλιο έχει διαφορετικό σχήμα φλόγας.

Γιάννη, το κωνικο πυθμενιο σε σύγκριση με επίπεδο αν η εσωτερική ογκομετρία παραμένει ακριβώς ίδια, θεωρητικά βγάζει χαμηλότερη Pmax, το πλεονέκτημα το έχει με πυριτιδες που ανάβουν δύσκολα ,όταν όμως χρησιμοποιούμε καψυλιο που βγάζει φλόγα < φαρδιά > ,όχι στενή και μακριά. Ακούγεται κάπως, αλλά το κάθε καψυλιο έχει διαφορετικό σχήμα φλόγας.
Λευτέρη αν θυμάμαι καλά, κάποτε ο Γ. Βλαχόπουλος μου είχε πει το αντίθετο: "το κωνικό πυθμένιο ανεβάζει πιέσεις", από που αντλείς την πληροφορία;

Λευτέρη αν θυμάμαι καλά, κάποτε ο Γ. Βλαχόπουλος μου είχε πει το αντίθετο: "το κωνικό πυθμένιο ανεβάζει πιέσεις"
Απο Οπλογνωσια, Κυπριδημος:

Ο φίλος Χ.Κ. γεμίζει φυσίγγια εδώ και πολλά χρόνια. Η σταθερή του γόμωση για γενική χρήση ήταν Σοκόλ 1,8 με 32 γραμμάρια σκάγια, καψύλι 209 Φιόκκι, τάπα Γκουαλάντι. Κάποτε ο Χ.Κ. ταξίδεψε στην Αμερική και έφερε μαζί του κάποιες χιλιάδες κάλυκες Winchester. Εφτιαξε φυσίγγια με τους νέους κάλυκες αλλά κάτι δεν του άρεσε. Πήγαμε στο εργοστάσιο της Λάμπρο στο Λαύριο και δοκιμάσαμε τα παλιά και τα νέα φυσίγγια. Οι πιέσεις, με την ίδια ακριβώς γόμωση, ήταν μέρα με νύχτα. Από 650 bars με τον παλιό κάλυκα ανέβαιναν στα 900 bars με τον Winchester. Δηλαδή από κανονική έφταναν την επικίνδυνη.

Ο Γιώργος Βλαχόπουλος, ο βλητικός της Λάμπρο αφηνίασε με το γνωστό του αυθορμητισμό: “τι κάνετε ρε …..παιδα, θα μου σκάσετε το κανόνι δοκιμής!” φώναξε και έψαξε τους κάλυκες. “Ο κάλυκας Winchester είναι μονοκόμματος και με κωνικό πυθμένιο, ο παλιός είναι επίπεδος. Ο κώνος ανεβάζει πίεση, πρέπει να κατεβάσετε την πυρίτιδα”, μας συμβουλεψε ο Γιώργος. Ο Χ.Κ. έφτιαξε μια σειρά από φυσίγγια με μειωμένη πυρίτιδα και τελικά από το 1,8 γραμμάρια πυρίτιδα κατέβηκε στο 1,3 για να πέσουν οι πιέσεις σε κανονικά επίπεδα, δηλαδή 600-650 bars.

Τάσο, ευτυχώς πρόλαβε ο άνθρωπος και γλίτωσε το κανόνι από το να σκάσει. Νόμιζα ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε καλοί στο να φτιάχνουμε μύθους, αλλά για να τους λέμε στους άλλους, όχι για μάς. Άσχετα με το σχήμα του πυθμενιου, άνθρωποι αυτού του κύρους το να αποδίδουν τέτοια αλλοίωση του φυσιγγιου σε αυτό ...... ,εμένα τουλάχιστον με ξενίζει. Ακόμη και η διαφορά εσωτερικού όγκου των αμερικανικων καλυκων σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει τέτοιο αποτέλεσμα, το αίτιο νομίζω ήταν το πολύ πιο ισχυρό καψυλιο σε συνδυασμό με το πιο συμπιεσμένο σύνολο στο κλείσιμο, γιαυτό πιο πάνω γράφω < αν διατηρηθεί η ίδια ογκομετρία >. Στα κανονάκια δοκιμών απαιτείται περιοδική πιστοποίηση από τράπεζα δοκιμών, κάτι που ΔΕΝ συμβαίνει στην χώρα μας, αν έως την δοκιμή με τους αμερικανικους κάλυκες μεσολάβησε κάτι που έβγαλε εκτός την προηγούμενη ρύθμιση, χάνεται η αξιοπιστία του. Επιπλέον η πολωνική sokol, φτηνή αλλά πολύ ποιοτική πυρίτιδα, είχε μεγάλη ελαστικότητα, δηλαδή μικρές διαφορές στην δόση της την επηρεαζαν λίγο. Μάριε από βιβλίο του Α Grannelli, όπου αναλύει το φαινόμενο της καύσης της πυριτιδας εντός της θαλαμης και το αποδίδει στην μείωση των συντονισμων στα αλλεπάλληλα κρουστικα κύματα, λόγω της ανάκλασης τους υπό γωνία και όχι στην ίδια διεύθυνση με την κίνηση του βύσματος.

Από προσωπική πείρα, γιατί χρησιμοποιώ κάλυκες αρκετούς με χάρτινο κωνικό πυθμένιο όπως της φώτο,δεν νομίζω να έχουν μεγάλη διαφορά με το πλαστικό επιπέδο πυθμένιο.Αμα είναι πλαστικό και κωνικό,δεν ξέρω λογικά αν μεγεθύνονται οι πιέσεις γιατί το χαρτί συμπιέζεται όχι το πλαστικό.
Πάντος με αυτήν την το φοβία του κωνικού πυθμένιου αγανάκτησα να βρω φυσίγγια της προκοπής.
Και ένας λόγος που υπήρχε το κωνικό ήταν για να μικραίνει το ύψος της βυσμάτοσης με παραδοσιακές τάπες όπως έγραψε ο carolini στο ιταλικό φόρουμ(αν μας επιτρέπουν να τον έχουμε υπόψη..)

Last edited:
Άσχετα με το σχήμα του πυθμενιου, άνθρωποι αυτού του κύρους το να αποδίδουν τέτοια αλλοίωση του φυσιγγιου σε αυτό ...... ,εμένα τουλάχιστον με ξενίζει.
Kαι εμενα, γιατί μιλάμε για +250 bar....
Αλλά δεν μπορώ να έχω κ τις γνώσεις κ την εμπειρια του συγχωρεμένου του Βλαχόπουλου για να πω ότι.......κανει λάθος.......

το αίτιο νομίζω ήταν το πολύ πιο ισχυρό καψυλιο σε συνδυασμό με το πιο συμπιεσμένο σύνολο στο κλείσιμο
Λέει πως ήταν η ίδια ακριβώς γομωση..
Επιπλέον η πολωνική sokol
Δεν μας λέει ποια ήταν η προέλευση της συγκεκριμένης σοκολ..

Λευτέρη αν θυμάμαι καλά, κάποτε ο Γ. Βλαχόπουλος μου είχε πει το αντίθετο: "το κωνικό πυθμένιο ανεβάζει πιέσεις", από που αντλείς την πληροφορία;
Απο Οπλογνωσια, Κυπριδημος:

Ο φίλος Χ.Κ. γεμίζει φυσίγγια εδώ και πολλά χρόνια. Η σταθερή του γόμωση για γενική χρήση ήταν Σοκόλ 1,8 με 32 γραμμάρια σκάγια, καψύλι 209 Φιόκκι, τάπα Γκουαλάντι. Κάποτε ο Χ.Κ. ταξίδεψε στην Αμερική και έφερε μαζί του κάποιες χιλιάδες κάλυκες Winchester. Εφτιαξε φυσίγγια με τους νέους κάλυκες αλλά κάτι δεν του άρεσε. Πήγαμε στο εργοστάσιο της Λάμπρο στο Λαύριο και δοκιμάσαμε τα παλιά και τα νέα φυσίγγια. Οι πιέσεις, με την ίδια ακριβώς γόμωση, ήταν μέρα με νύχτα. Από 650 bars με τον παλιό κάλυκα ανέβαιναν στα 900 bars με τον Winchester. Δηλαδή από κανονική έφταναν την επικίνδυνη.

Ο Γιώργος Βλαχόπουλος, ο βλητικός της Λάμπρο αφηνίασε με το γνωστό του αυθορμητισμό: “τι κάνετε ρε …..παιδα, θα μου σκάσετε το κανόνι δοκιμής!” φώναξε και έψαξε τους κάλυκες. “Ο κάλυκας Winchester είναι μονοκόμματος και με κωνικό πυθμένιο, ο παλιός είναι επίπεδος. Ο κώνος ανεβάζει πίεση, πρέπει να κατεβάσετε την πυρίτιδα”, μας συμβουλεψε ο Γιώργος. Ο Χ.Κ. έφτιαξε μια σειρά από φυσίγγια με μειωμένη πυρίτιδα και τελικά από το 1,8 γραμμάρια πυρίτιδα κατέβηκε στο 1,3 για να πέσουν οι πιέσεις σε κανονικά επίπεδα, δηλαδή 600-650 bars.
Τάσο, ευτυχώς πρόλαβε ο άνθρωπος και γλίτωσε το κανόνι από το να σκάσει. Νόμιζα ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε καλοί στο να φτιάχνουμε μύθους, αλλά για να τους λέμε στους άλλους, όχι για μάς. Άσχετα με το σχήμα του πυθμενιου, άνθρωποι αυτού του κύρους το να αποδίδουν τέτοια αλλοίωση του φυσιγγιου σε αυτό ...... ,εμένα τουλάχιστον με ξενίζει. Ακόμη και η διαφορά εσωτερικού όγκου των αμερικανικων καλυκων σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει τέτοιο αποτέλεσμα, το αίτιο νομίζω ήταν το πολύ πιο ισχυρό καψυλιο σε συνδυασμό με το πιο συμπιεσμένο σύνολο στο κλείσιμο, γιαυτό πιο πάνω γράφω < αν διατηρηθεί η ίδια ογκομετρία >. Στα κανονάκια δοκιμών απαιτείται περιοδική πιστοποίηση από τράπεζα δοκιμών, κάτι που ΔΕΝ συμβαίνει στην χώρα μας, αν έως την δοκιμή με τους αμερικανικους κάλυκες μεσολάβησε κάτι που έβγαλε εκτός την προηγούμενη ρύθμιση, χάνεται η αξιοπιστία του. Επιπλέον η πολωνική sokol, φτηνή αλλά πολύ ποιοτική πυρίτιδα, είχε μεγάλη ελαστικότητα, δηλαδή μικρές διαφορές στην δόση της την επηρεαζαν λίγο. Μάριε από βιβλίο του Α Grannelli, όπου αναλύει το φαινόμενο της καύσης της πυριτιδας εντός της θαλαμης και το αποδίδει στην μείωση των συντονισμων στα αλλεπάλληλα κρουστικα κύματα, λόγω της ανάκλασης τους υπό γωνία και όχι στην ίδια διεύθυνση με την κίνηση του βύσματος.
Να είσαστε καλά όλοι...:)(έπεσε δουλεία και άργησα να απαντήσω!!!)

Αν τελικά πάρω τους κάλυκες;), σκοπεύω να τους δοκιμάσω στην S4 με το 684 που από όσο γνωρίζω είναι ένα καψούλι που "απλώνει και αναφλέγει" και κάνει για τις διβασικές. Το σετάπ που δοκίμασα ήταν 1,25 Χ 27γρ σε 65αρι κάλυκα Fiochi (δοσ/για ταμπέλας) με 615, ρέλι και ήταν μια χαρά, χωρίς σημάδια υπερ-πίεσης...Θα το δοκιμάσω αρχικά 1,20 Χ 26,5 γρ. στον κάλυκα αυτό...

Υ.Γ1: ένα φυσίγγιο Lambro με συγκεντρωτήρα τύπου SG ( εγώ δούλευα Ζ2Μ 24αρι στο ρέλι λόγω ογκομετρίας!;)), που είχα "σφάξει" είχε 6,45 1,25 Χ 26,5 γρ Νο 6 (2,6 χιλ.), αστέρι 67αρις κάλυκας με κεντρική σύντηξη...η πυρίτιδα ήταν S4 αλλα παλαιάς κοπής...Γενικά , με τούτα και με εκείνα , πιστεύω θέμα ασφάλειας δεν θα υπάρξει...

Λάμπρο πορτοκαλί - Νο 6 - 3.jpg

Λάμπρο πορτοκαλί - Νο 6 - Φυσίγγιο.jpg

Υ.Γ2: Χαίρομαι που βλέπω κόσμο στο 16αρι...!!!.love.

Back