Cal.16

Ωραίο οπλο για τους μερακληδες...well done.
Είχε ένας φίλος μου την παλιά auto 5 σε 16αρα και πρόπερσι
την αντάλλαξε με ενα πλάγιο saint etien pionner..Του το είπα να το ξανασκεφτεί αλλα τελικα δεν με άκουσε...buy buy.
Την ίδια είχε και ένας χωριανος μου και ενώ είχε κάμποσα δωδεκαρια το βασικό του όπλο ήταν αυτό, ήταν όμως και φαρμάκι ο μπάρμπας όπου τη γυριζε. Το καινούργιο τώρα ,πολύ διαφορετικό από το παλιό εσωτερικά, σαν σύστημα.

Μακάρι να ξανά έβγαινε στην παραγωγή η auto5. Στην παρέα μου για γουρούνια τα 3 από τα 5 όπλα είναι οι βελγικες auto5. Ντουφεκαροι!! Στιβαρα όπλα που όταν τα πιάνεις και τραβάς τα κλειστρα καταλαβαίνεις τη διαφορά.

Μακάρι να ξανά έβγαινε στην παραγωγή η auto5. Στην παρέα μου για γουρούνια τα 3 από τα 5 όπλα είναι οι βελγικες auto5. Ντουφεκαροι!! Στιβαρα όπλα που όταν τα πιάνεις και τραβάς τα κλειστρα καταλαβαίνεις τη διαφορά.
Και όταν τα κλείνεις επίσης, και το ποζε το β 25 μόνο από τον ήχο του κλεισίματος καταλαβαίνεις πολλά.

h6hCCfR.jpg

uyOjFAS.jpg

Toz 16αρι. Οικογεννειακό κειμήλιο.
Το πιάνεις και λές εδώ είμαστε. Ουτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο σε διαστάσεις.
Και τι δε θα δινα να μπορούσα να κάνω μερικά λαγοκυνήγια με δαύτο και την παλιά δερμάτινη τσάντα με το δυχτάκι πίσω!! ¨ονειρο

Αποστολη ειναι λειτουργικό το οπλο?
Τάσο είναι μπιμπελο ιδιαίτερα αν το συγκρίνω με το οπλο που παίρνω στο κυνήγι. Το είχα πάρει για ένα κυνήγι σε περηπατητο παρόλη την άσχημη κατάσταση του. Κατάλαβα τη φράση sweet 16.μηδαμηνο λάκτισμα χαμηλός ήχος πολύ εύκολο στις κινήσεις του. Ούτε φτερό ούτε βαρύ. Στα.θερο.δεν ξέρω πως να το περιγράψω.

Αν εννοείς λειτουργικό για να ρίχνει, όχι δε θα το λεγα. Έμεινε πολλά χρόνια στο πατάρι και έχει οξειδωθει. Επίσης έχουν κούνησει οι καννες.
Πραγματικά λυπάμαι. Μακάρι να μπορούσα να βρω ανταλλακτικες καννες. Θα γινόταν το βασικό μου όπλο.

Αν εννοείς λειτουργικό για να ρίχνει, όχι δε θα το λεγα
Ναι αυτό εννοούσα.Σε ρώτησα γιατί αν ήταν λειτουργικο ειναι κρίμα να το έχεις να κάθεται.
Ρώτησε κανέναν οπλουργο εκεί τριγύρω.Αν και δυστυχώς δεν θα συμφέρει να το φτιάξεις.
Γιατί να βάλεις άλλες καννες,τόσο χαλια ειναι εσωτερικά?

Έχει πολύ μεγάλο κόστος για να φτιάξει. Ένα θα σου πω. Εκεί που τελειώνουν οι θάλαμες ξεκινάνε οι κρατήρες. Ακόμα και να αφαιρεθεί μέταλλο από μέσα δε θα λυθεί το πρόβλημα. Απέναντι ας θα γίνει επικίνδυνο.

Μπακαλίστικα Γιώργο....sarcastic.
Μετράω το βάθος μέχρι το τέλος του ''δαχτυλιδιού'', στο σημείο δηλ. που τελειώνει ο κώνος και αρχίζει ο αυλός και αφαιρώ 76 χιλ που είναι το μήκος της θαλάμης, η διαφορά που προκύπτει είναι το μήκος του κώνου...
και παλι ξαναλέω ''μπακαλίστικα'' δεν ξέρω αν είναι σωστος τρόπος...

Όντος μπακαλίστικα Σπύρο χαχαχ!
πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο και εγώ .. αλλα για να σιγουρέψω το που θα σταματήσει το πίσω μέρος του παχύμετρου (βελόνα), βάζω μια αλουμινένια βέργα απο το στόμιο μέχρι πίσω .. και όπου το βρει η βελόνα , φαίνεται και στο φως .. μετά όπως τα είπε Σπύρος (-76mm)

και μια φωτο με την αρχή και το τελος του κώνου
Διαβάζοντας το θέμα "Βελτιώσεις παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα" και ιδιαίτερα την ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους κώνους, μου μπήκε η ιδέα να μετρήσω κι εγώ τον κώνο στο παλιό 16αρι καναδέζικο μονόκαννο μου. "Μπακαλίστικα" κι εγώ βέβαια, αλλά με 3 τρόπους (ο ένας είναι αυτός που αναφέρουν παραπάνω οι Σπύρος και Χρήστος). Και οι 3 μου έδωσαν το ίδιο αποτέλεσμα, έτσι δεν αμφιβάλλω για την ακρίβεια.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι έχει κώνο 2 πόντους (20 mm). Μάλλον αναμενόμενο - και πολύ είναι, θάλεγα - για ένα φτηνό όπλο κατασκευής λίγο πριν το 1960. Αλλά η έκπληξη ήταν αλλού: Απ' ότι ήξερα (τουλάχιστον από ότι βιβλιογραφία και αρθρογραφία έχω υπόψιν μου), το διαμέτρημα 16 - όπως και το 28 - δεν έχει υπάρξει ποτέ σε μάγκνουμ έκδοση, δηλ. με θαλάμη 76 mm, αλλά μόνο 65 και 70 mm. Όμως στο δικό μου τη βρήκα 76 mm ! Από την πίσω άκρη της κάννης μέχρι το σημείο που τελειώνει ο κώνος και αρχίζει ο αυλός: 96 mm - θαλάμη 76 mm - κώνος 20 mm. .what. .xm.

Υ.Γ. Με την ευκαιρία μέτρησα με τις ίδιες διαδικασίες και το σ/π SKB και βρήκα:
Συνολικό βάθος μέχρι την αρχή του αυλού: 106 mm - θαλάμη 76 mm = κώνος 30 mm.

Στέλιο να υποθέσω ότι μέτρησες πρώτα ξεχωριστά τη θαλάμη και μετά το μήκος που βρήκες το αφαίρεσες από το ολικό μήκος θαλάμης+κώνου...
Πάντως και μένα περίεργο μου φαίνεται 16άρι με 76άρα θαλάμη, γιατί δεν έχω δει καμία εταιρία (Αμερικάνικη ή Ευρωπαϊκή) να βγάζει 16άρια φυσίγγια με μήκος κάλυκα πάνω από 70χιλ , σ'αυτο περιμένω και την άποψη του ειδικού επί της ιστορίας των φυσιγγιοκατασκευών (όνομα πιστεύω δεν χρειάζεται να πω....sarcastic.)

Καλημερα Γιαννη....ειναι pieper bayard 16 cal ,το ειχε φερει ο παππους απο Βελγιο το 1960,του εκανα ανακατασκευη περισυ και ειμαι πολυ χαρουμενος που ακομα καμμια φορα κυνηγαω και με αυτο.....ειναι μια χαρα.

να ξερετε οτι τα δυσκολα διαμετρηματα οπως το 16, 24, 28 , 32, που δυσκολα βρησκουμε φυσιγγια , και εαν βρουμε ειναι πανακρυβα απο 10 ευρο και πανω , ειναι καλυτερα να γεμηζουμε μονοι μας τα φυσιγγια , και φτιαχνουμε οτι ποικιλια θελουμε εμεις και απο πυρητηδες και απο βαρη ,και συμφερη οικονομηκα η ιδιογομοση στα μικρα απο 24 διαμετρημα και κατω , και ειδηκα το GAL410- 36 , εγω στο GAL 28 που εχω τα γεμηζω και 5 φορες τον καθε καλυκα , και μου στοιχηζει το κουτι κατω απο 4 ευρω

Back