Cal.16

Το τουφεκακι αυτο ειναι το ROBUS το Νο 246 με ατσαλια HERCULE . Οι θαλαμες ηταν 65 χιλιοσ. Ειχα παρει εναν απο τους μεγαλητερους μαστορους στην Αθηνα και μου το εκανε βουνο να το κανει 70 αρι .Το συζητησα με εναν φιλο μου οπλουργο με μεγαλα α...........ια με δικες του πατεντες ευρυσιτεχνειας στην αμερικη 5 οπλων 3 ραβδωτων και 2 κυνηγετικων οτι ετσι κι αλλιως γεμιζω κοβω τους καλυκες Μου ειπε εισαι μ............ας αν το παρει το παιδι σου που να ξερει .Με επεισε και το πηγα και μεσα σε λιγοτερο απο 15 λεπτα με ειδικο κοπτικο το οπλο ετοιμο. Το κυνηγησα τα ευχαριστιεμαι ποιο πολυ ριχνω και αμερικανικα που εχω και εχω και το καφαλι μου ησηχο.Εδω θελω να τονισω οτι αυτη η ελιτιστικη νοοτροποια ,μου ζητησε ενα νεφρο και η δουλεια ηταν 15 λεπτα με ξενερωνει ρε μαγκες Να εισαστε καλα ολοι αλλα οπως ξερετε υπαρχουν γυρω μας και αρπακτικα
Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι μαστοροι στην Ελλάδα...
Όλοι κάπου υπερτερούν, και κάπου υστερούν....

Δεν χρειάζεται να μεγαλωση θαλάμη στα 70 χιλιοστά, δεν κέρδισες τίποτα, βλητικα έχασες. Ούτε έγινε πιο ασφαλές το όπλο, αν ήθελες σώνει και καλά να επέμβεις αρκούσε μια λείανση στον κώνο.

Δεν χρειάζεται να μεγαλωση θαλάμη στα 70 χιλιοστά, δεν κέρδισες τίποτα, βλητικα έχασες. Ούτε έγινε πιο ασφαλές το όπλο, αν ήθελες σώνει και καλά να επέμβεις αρκούσε μια λείανση στον κώνο.
Δεν μπορουσα να ριχνω 70αρια κλωτσαγε σαν μουλαρι Τωρα ριχνει και τα 70ρια Βλητικα τιποτα δεν εχασα Δοκιμασμενο και πριν και μετα με τα ιδια φυσιγγια

Για το κλωτσημα δεν εφταιγε η 65αρα θαλάμη, αλλά ο πολύ κοντός κώνος που στα όπλα αυτά συνήθως δεν είναι καθόλου λειασμενος και στο πέρασμα στον αυλό έχει γωνία που την αισθάνεσαι με το δάχτυλο.

Για το κλωτσημα δεν εφταιγε η 65αρα θαλάμη, αλλά ο πολύ κοντός κώνος που στα όπλα αυτά συνήθως δεν είναι καθόλου λειασμενος και στο πέρασμα στον αυλό έχει γωνία που την αισθάνεσαι με το δάχτυλο.
Δηλαδη αν καταλαβα καλα τα οπλα με θαλαμες 65 χιλοσ. μπορουν να ριχνουν φυσιγγια 70 χιλιοσ ; Τωρα γιατι δεν κλωτσαει ;

Δηλαδη αν καταλαβα καλα τα οπλα με θαλαμες 65 χιλοσ. μπορουν να ριχνουν φυσιγγια 70 χιλιοσ ; Τωρα γιατι δεν κλωτσαει ;
όχι μόνο μέχρι 67 χιλ
πόσο σου πήρε;
ο Παπ;
υπόψη τα ειδικά κοπτικά είναι πανάκριβα και ο οπλουργός πρέπει να κάνει απόσβεση

...από το Ερωτήσεις - Απαντήσεις "ΟΠΛΟΓΝΩΣΙΑ"...

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αγαπητέ Κε. Κυπριδήμο,

Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την oplognosia.com, τον χώρο ο οποίος μας παρέχει σωστή, υπεύθυνη και τεκμηριομένη γνώση.

Αγαπώ τα 16άρια δίκαννα (και γενικά το 16άρι διαμέτρημα) και θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά.

Θαλάμες 65 και 70 χιλιοστών. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε φυσίγγια 70 χιλιοστών σε θαλάμες 65 χιλιοστών, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση ή η κατάσταση του όπλου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΟΧΙ!
Δεν πρέπει να ρίχνουμε φυσίγγια μακρύτερα της θαλάμης! Αυτό λένε όλες οι ευρωπαϊκές Τράπεζες Δοκιμών καθώς και η Ενωση τους, η CIP.

Μερικοί Αμερικανοί ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ στο Διαδίκτυο λένε το αντίθετο. Αυτοί είναι ερασιτέχνες! Δεν φέρουν καμία ευθύνη αν σκάσει η κάννη στα χέρια κάποιου αναγνώστη που βασίζεται στις ανοησίες τους.

Γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε πιο μακρυά φυσίγγια από τη θαλάμη; Διότι καθώς τα χείλη του κάλυκα εισέρχονται στον κώνο της θαλάμης τον στενεύουν, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για μια καθυστέρηση της μετάβασης της γόμωσης από τον κάλυκα στην κάννη. Η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις θαλάμης σε επικίνδυνο βαθμό.

Η μόνη εξαίρεση είναι τα φυσίγγια 67 χιλιοστών σε θαλάμες 65 χιλιοστών.

Γιάννη καλημέρα, αυτά διάβαζα και εγώ από όλους τους θεωρητικούς, γιαυτό επιμένω πως πρώτα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα που και πότε έχουμε την pmax και κατόπιν θα είναι εύκολο να συμπεράνουμε το αν είναι ή όχι επικίνδυνο. Ο Gianni Paci σε δοκιμες στο κανονάκι του λέει πως φυσίγγια 76 χιλιοστών σε θαλάμη 70 χιλιοστών δεν παράγουν μεγαλύτερη pmax, το ίδιο λένε και αρκετοί άλλοι Ιταλοί που έκαναν ανάλογες δοκιμες. Μέχρι να μου παρουσιάσει κάποιος μέτρηση σε κανονάκι ή ακόμη καλύτερα από τράπεζα δοκιμών, δεν πείθομαι. Και για να γίνει πιο κατανοητό, σκεφτείτε πως στον πιο απότομο κώνο, ( 10,5°), σε 5 χιλιοστά ο αυλός στενεύει κατά 0,9 χιλιοστά, δηλαδή από το 20,30 φτάνει στο 19,40. Ακόμα και στο πιο ακραίο σενάριο, κάλυκας αφρεζαριστος,αφαιρώντας το 1 χιλιοστό του κάλυκα υπολείπεται 18,40. Αν υποθέσουμε πως η pmax δεν εμφανίζεται κάπου μέσα στην θαλάμη αλλά στον κώνο, η στενωση είναι και πάλι μεγαλύτερη από το 18,20 που έχουν όλες οι κάνες στα κανονάκια και πολλές κάνες όπλων εμπορίου.

Και έχει κάποια συμφέροντα η CIP να μας λέει όχι 70 Χιλ. σε 65 θαλάμες?
Τα ποιο πολλά όπλα με 65άρες θαλάμες είναι που είναι ταλεπορημένα λόγω παλαιότητας,ας μην διακινδυνεύουμε..
Αμφισβητώ και εγώ αρκετά θέσφατα τον ειδικών, σε αυτό τουλάχιστον ας προσέχουμε γιατί δεν έχουμε πολλά περιθώρια λάθους... χωρίς επιπτώσεις..

Last edited:
Ακριβώς αυτό που λες, όλα σχεδόν τα όπλα με 65αρες ή κοντυτερες θαλάμες είναι παλιά, κυρίως οι πιέσεις που έχουν σφραγιστει είναι χαμηλότερες από τις τωρινές. Καταλαβαίνεις πως η cip και ο καθένας που συμβουλεύει, προσπαθεί να αποκλείσει όλα τα πιθανά και απίθανα ενδεχόμενα, όπως χρήση φυσιγγίου 1050 bar, σε όπλα δοκιμασμένα σε πολύ χαμηλότερες πιέσεις. Εγώ αναφέρθηκα στην επικινδυνοτητα και το αν προκύπτει της χρήσης μακρυτερου κάλυκα κατά 5 χιλιοστά. Σε όπλα δηλαδή με 65αρες θαλαμες που οι πιέσεις καθημερινής χρήσης είναι 750 bar , μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να ρίχνονται φυσίγγια αυτής της κατηγορίας και 70 χιλιοστων.

Εδώ γιατί να μην τα έχουμε αυτά?:(
1646434274318.png.love.

GaugeDescriptionShot LoadShot SizeWadCase DimensionsVelocity
16Three Crowns26g6Fibre67mm-16mm-2.5"1360

Quintessential English loads ideal for fine guns. At the forefront of the sport for over 60 years Three Crowns is a range that meets the demands of the accomplishd game shot.

Average pellet count 26 gm # 6 257

Classic values of paper case without compromise on performance

Super smooth ballistics

Modest recoil ideal for 65mm (2 1/2" ) chambers

Fibre wad and card obturator both biodegradeable

Uniform dense patterns

...ωραίο το μπερετάκι?.love.

View attachment 44019
Ωραίο το μπερετάκι Γιάννη !!!
Αλλά τα φυσίγγια ... :rolleyes: :confused: Είχα πάρει ένα κουτί από αυτά, πριν πολλά χρόνια ... Δε λέω ότι δεν ήταν καλά ... αλλά ήταν το πιο "δυνατό" και "σκληρό" φυσίγγι που έχω δοκιμάσει ποτέ στο 16άρι !!! ... Μουλαράκια !!! Δεν τα ξαναπήρα ... ;):D
Είχα σφάξει κιόλας, από περιέργεια ... Είχαν πυρίτιδα PSB-2 ... δόση 1,65 Χ 28 (με 616) !!! :cool:

Ωραίο το μπερετάκι Γιάννη !!!
Αλλά τα φυσίγγια ... :rolleyes: :confused: Είχα πάρει ένα κουτί από αυτά, πριν πολλά χρόνια ... Δε λέω ότι δεν ήταν καλά ... αλλά ήταν το πιο "δυνατό" και "σκληρό" φυσίγγι που έχω δοκιμάσει ποτέ στο 16άρι !!! ... Μουλαράκια !!! Δεν τα ξαναπήρα ... ;):D
Είχα σφάξει κιόλας, από περιέργεια ... Είχαν πυρίτιδα PSB-2 ... δόση 1,65 Χ 28 (με 616) !!! :cool:
...και να φανταστείς οτι η φιόκι τα διαφημίζει ως χαμηλών πιέσεων και ταχυτήτων....αν βρω το σαιτ θα το ανεβάσω.... εχω δυο κουτιά 6αρια, ούτε που τα δοκίμασα, αλλα όταν γυρίσω θα σφάξω ένα να δούμε!!!....θα σφάξω και από ένα απ' ολα τ' αλλα που έχω!!!;)

Υ.Γ...ιδιογόμωση και ξερό ψωμί!;).sarcastic.

Πάει κι αυτός, τον χαλάσατε τον άνθρωπο .yel.
...ουδεμία ευθύνη φέρουν...;).sarcastic.

Χωρίς πλάκα, μ' αρέσει πολύ σαν ενασχόληση, μυρίζει παράδοση!!!.love..... γεμίζει ο χρόνος πολύ όμορφα, άμα ρίχνεις και λίγα και δεν υπάρχει ταμάχι, τα ψυρίζεις από δω - από κει...ιεροτελεστία!!!;).sarcastic..sarcastic..sarcastic.

...και να φανταστείς οτι η φιόκι τα διαφημίζει ως χαμηλών πιέσεων και ταχυτήτων....αν βρω το σαιτ θα το ανεβάσω.... εχω δυο κουτιά 6αρια, ούτε που τα δοκίμασα, αλλα όταν γυρίσω θα σφάξω ένα να δούμε!!!....θα σφάξω και από ένα απ' ολα τ' αλλα που έχω!!!;)

Υ.Γ...ιδιογόμωση και ξερό ψωμί!;).sarcastic.
Γιάννη το βρήκα το σάιτ της φωτογραφίας, πράγματι λέει 395 m/s & 650 bar !!!
Δεν ξέρω ... Μπορεί να είναι κι έτσι ... Πάντως μου είχε κάνει εντύπωση πόσο πιο σκληρό ήταν (σε κλώτσο και βρόντο) από όλα τα άλλα φυσίγγια που έριχνα! Ίσως αυτή η αίσθηση μου να ήταν εντελώς υποκειμενική ... Ίσως και να οφείλεται στο καψούλι, γιατί έχω παρατηρήσει και στο 12αρι ότι με το 616 αισθάνομαι την ανάκρουση διαφορετική (πιο ξερή, κοφτή, αυξημένη, δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς) από ότι με Cx2000 κλπ, με όλα τα άλλα συστατικά και δοσολογία ακριβώς ίδια. Πάντως να σου πω την αλήθεια, για τα χαμηλά bar μπορώ να το δεχτώ (λένε ότι το έχουν αυτό οι Ισπανίδες) ... αλλά η ταχύτητα ... νομίζω ότι πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερη, εξάλλου αυτή η δοσολογία αντιστοιχεί περίπου με 2 x 34 στο cal.12 !!!

Γιάννη το βρήκα το σάιτ της φωτογραφίας, πράγματι λέει 395 m/s & 650 bar !!!
Δεν ξέρω ... Μπορεί να είναι κι έτσι ... Πάντως μου είχε κάνει εντύπωση πόσο πιο σκληρό ήταν (σε κλώτσο και βρόντο) από όλα τα άλλα φυσίγγια που έριχνα! Ίσως αυτή η αίσθηση μου να ήταν εντελώς υποκειμενική ... Ίσως και να οφείλεται στο καψούλι, γιατί έχω παρατηρήσει και στο 12αρι ότι με το 616 αισθάνομαι την ανάκρουση διαφορετική (πιο ξερή, κοφτή, αυξημένη, δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς) από ότι με Cx2000 κλπ, με όλα τα άλλα συστατικά και δοσολογία ακριβώς ίδια. Πάντως να σου πω την αλήθεια, για τα χαμηλά bar μπορώ να το δεχτώ (λένε ότι το έχουν αυτό οι Ισπανίδες) ... αλλά η ταχύτητα ... νομίζω ότι πρέπει να είναι αρκετά υψηλότερη, εξάλλου αυτή η δοσολογία αντιστοιχεί περίπου με 2 x 34 στο cal.12 !!!
... πάντως αυτο το καψούλι (616) έχει κάποιο θεμα γενικά, ίσως είναι και ο τρόπος που καίει τις πυρίτιδες....ο Λευτέρης και αρκετοί Ιταλοί υποστηρίζουν τα μεσαία καψούλια στα 16 & 20 (ακόμα περισσότερο)... ανεξάρτητα από πυρίτιδα, και ίσως έχουν κάποια λογική...

Πρώτα ο Θεός εφέτος θα κάμω πρώτη φορά το πείραμα ...με την ΜΒ Χ 36 (σε σχετικά κόντρα δόση?) με 616 με βάση τους πίνακες που ανέβασε ο Λευτέρης....

Είναι η τρίτη γόμωση κατά σειρά 1,65 Χ 27 με Ζ2Μ το δίνει 500 bar(!) 400 m/s, σε 65αρι με ρέλι. Με ΜΒ Χ 32 η αντίστοιχη στα ίδια γραμμάρια με Ζ2Μ αλλα με 686 δίνει ίδιες ταχύτητες αλλα 600 bar( κατά σειρά)....Nα δω?...εγώ λέω οτι αν καεί θα έχει μεγάλη συγκέντρωση και θα είναι και πολύ μαλακιά, νομίζω οτι στην έναρξη θα δουλέψει με τις ζέστες....για κρύο δεν ξέρω...

1646847329071.jpeg

Back