Cal.20

Χρήσιμο θα ήταν να το ζυγίσεις το όπλο και να δεις ακριβώς πόσο ζυγίζει. Το μεγάλο πλεονέκτημα του 20αριού είναι το μικρό του βάρος και το μεγάλο μειονέκτημα της 1100 είναι το μεγάλο βάρος της. Οπότε δες τί σχέση έχουν αυτά τα δύο στο συγκεκριμένο όπλο γιατί για κάποιον που ενδιαφέρεται μπορεί να είναι σημαντικό.
Δεν είναι ακριβώς το βάρος το πλεονέκτημα του 20αριου είναι το ζύγισμα η αίσθηση μοναδική στα χέρια λόγο λεπτότητας του όπλου όλα μαζί συνάδουν στο αποτέλεσμα εγώ ένα 20αρακι πόζε παλιό μοντέλο που θα πάρω είναι 2680 ατσάλινο με 71εκ κανες τόσο είναι και η μπεκάτσα που είχα cal 12 το baby Breton είναι 2350 μόνο που η αίσθηση στα χέρια που δημιουργεί το 20ειναι απερίγραπτη για μένα ονειρική έχω μήνες να το πιάσω στα χέρια μου γιατί είναι συγγενή αλλά τη θυμάμαι ακόμη δεν ήθελα να το αφήσω κάτω.
 
Καλησπέρα σ' όλους!... :) ...

Με αφορμή το πόστ του φίλου μας του Γιάννη, να παραθέσω ( ξανά για πολλοστή φορά ) ένα παλιό άρθρο του Ντίνου Παπατσαρούχα για το 20αρι, και να σχολιάσω και δυο πράγματα…

Το 16αρι Verney Carron Pionnier που κατέχω, ζυγίζει 2,720 κιλά ακριβώς με 68 πόντους κάννες. Σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα (δια 96), έχει ιδανική γόμωση μια ουγκιά ακριβώς, 28,3 γρ. δηλαδή, συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα όσον αφορά το βάρος με τον πίνακα στο άρθρο.

Ο βασικός λόγος είναι ότι το 16αρι δεν έχει περάσει από την έκδοση magnum, που προϋποθέτει extra παχιές κάννες.

Ο Παπατσαρούχας θέτει το ιδανικό βάρος του 20αριου στα 2,300 κιλά περίπου αλλά ισχυρίζεται ότι είναι … « …δύσκολο η και ακατόρθωτο» να πέσει το βάρος μιας κατασκευής 20αριου κάτω από 2,600 κιλά, μάλιστα ανάγει το αυτό ως «πλεονέκτημα» , διότι με το παραπάνω βάρος αυτό (τα 300 γρ), η ανάκρουση με γομώσεις των 24-25 γρ, είναι μικρότερη και το όπλο «φιλικότερο» στο χρήστη…

Πιστεύω ότι ο βασικός λόγος του «υπέρβαρου» είναι ότι όλα σχεδόν τα 20αρια πλέον, βγαίνουν και σε έκδοση magnum με extra παχιές κάννες.

Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο Παπατσαρούχας δε, θεωρεί την έκδοση magnum… απαράδεκτη!

Εμπορικοί λόγοι, που ξεκίνησαν από την Αμερικανική αγορά, οδήγησαν σ’ αυτό, και έτσι «παραγκωνίστηκε» το 16αρι από το 20αρι , όπως και το 36αρι magnum παραγκώνισε το «θρυλικό» 28αρι (που και αυτό δεν βγαίνει σε έκδοση magnum!) και τα δυο μαζί (σσ. 20αρι & 36αρι) τα υπόλοιπα «μικρά» (24,32 κτλ)…

Εν ολίγοις μας έφαγε η «μαγκνουμίτιδα» η η «Χοντρή Βέθρα » κατά τον Παπατσαρούχα…

Προσωπικά, θεωρώ ότι ένα 20αρι δίκαννο με 65 πόντους κάννες και βάρος περί τα 2,300 κιλά, όχι magnum, θα ήταν ίσως το «ιδανικό» τουφέκι για μικρά και μεσαία πτερωτά , μπεκάτσα ως και Πέρδικα, με γομώσεις 24-25 γρ., όσο είναι και η «κανονική» γόμωση για το συγκεκριμένο διαμέτρημα…

Παράταυτα η «λεπτή» σιλουέτα όπως λέει και ο Γιάννης , και το τουφέκι που «μανουβράρεται» ευκολότερα από το «χοντροκομμένο» 12αρι εξακολουθεί να υφίσταται έστω λίγο βαρύτερο…

Πάντως, νομίζω, ότι με λίγο κοντύτερες κάννες και ελαφρότερο, το «ιδανικό» 20αρι, όπως του αρμόζει, και το σκιαγραφεί ο Παπατσαρούχας, θα ήταν μια σκέτη απόλαυση για περπατητό κυνήγι…

Υ.Γ… για πολλοστή επίσης φορά, συνημμένο και το άρθρο του Κυπριδήμου, σχετικό με το θέμα « Η ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΓΟΜΩΣΗ – ΤΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΤΗΣ ΒΛΗΤΙΚΗΣ»…
 

Attachments

Last edited:
Αγαπητέ @tratsis , την Τετάρτη πήγα στον Καλκατζάκο για να δω και να επωμίσω την Benelli Becaccia στο 20άρι διαμέτρημα με 60εκ κάννη, φυσικά μάγκνουμ και μόλις 2500 gr! Το ερωτεύτηκα παράφορα! Πούπουλο! Και είμαι και καλομαθημένος διότι η Duca Montefeltro που έχω στο 12άρι είναι μόνο 2900.

Οπότε, μια χαρά βγαίνει μάγκουμ 20άρι κάτω από τα 2600γρ να πούμε στον πολύ συμπαθή κύριο Παπατσαρούχα. Επίσης του λέω ότι διόλου δε με νοιάζει η ανάκρουση, είμαι ισχυρός ανήρ, εγώ θέλω να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται το όπλο για να μη με κουράζει σε πολύωρα κυνήγια.

Το σκέφτομαι για περπατητά κυνήγια αυτό το όπλο γιατί στα περπατητά με βολεύει και η κοντή 60εκ κάννη.
 
Κατά την ταπεινή γνώμη λάθος συγκρίσεις κυνηγιών και πυρομαχικών στο άρθρο , Ο μέσος αμερικανός χρησιμοποιει το διαμέτρημα αυτό ως το βασικό του όπλο και όχι για να βγει ένα Σαβατοκυριακο για τσίχλες και να αφήσει στην ακρη για λίγο το 12αρι . Κυνηγώντας με 20αρι και δικανο και τι κουφά δεν έχω ακούσει , αποφεύγω συνήθως να απαντήσω και κουνώ το κεφάλι συγκαταβατικά αποφεύγοντας ετσι τους γνωστούς επιστημονικούς επιστημονες . Να επανέλθω στο θέμα όμως , η μαγκνουμιτιδα ίσως να χρειάζεται σε κάποια κυνηγια εκτός Ελλάδας όχι ότι δεν σκοτωνουν τα φυσιγγια τους 2 3/4 αλλά με τα σημερινα δεδομένα ατσάλινα σκάγια κτλ ίσως αυτοί να έβλεπαν ποιο μπροστά . Στην χώρα μας έχουμε συνδέσει τους Αμερικανούς με τις υπεργομωσεις κτλ , δεν είναι ετσι ακριβως υπάρχουν και οι ρομαντικοί που κυνηγούν με τα δικανακια τους είτε cal 20 η cal 28 με χαμηλές γομώσεις στο πυκνό τα grouse η τον φασιανο . Τα βασικά κυνηγια όμως είναι ποιο χοντρά γιαυτο ίσως χρησιμοποιουν και τα ανάλογα φυσιγγια η αυτά που βρίσκουν στην αγορα . Να παραγκωνίστηκε το cal 28 χλωμό το βλεπω μιας και είναι το ποιο δημοφιλές μετά το 20 , πριν κάποια χρόνια βγήκε και αυτό σε έκδοση magnum και το πρώτο φυσιγγι magnum γιαυτο το διαμέτρημα το έβγαλε ευρωπαϊκή και όχι αμερικανικη εταιρία φυσιγγίων .
 
Εγώ το αναφέρω για τις μακριές κανές στα μικρά διαμετρήματα σ’ αυτούς που θα αγοράσουν τώρα μικρό διαμέτρημα. Τα μικρά διαμετρήματα έχουν πολύ στενοί δεσμοί. Άρα Πρέπει να στείλουμε την δέσμη αυτή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια εκεί που βλέπουμε. Σε αυτό μας βοηθούν οι μακριές κανές να δείξουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια γενικότερα την σκοπευτική γραμμή για να συμπεριλάβω σε αυτό που λέω και τα αυτογεμη. Αφού το έχεις και το έχεις μάθει και έχει γίνει προέκταση του χεριού σου και μέλος του σώματος σου εννοείται ότι δεν το πουλάς. Αν δείτε βιντεάκια με 30 εξάρια παρατηρήστε ότι έχουν μακριές κανές αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.
 
Το δικό μου που είναι 66 να το διώξω Νικόλα??
...εγώ σε προτρέπω να μην το διώξεις φίλε μου!...και το λέω εμφατικά... :) ...

...και βασίζομαι σ΄ εναν κατάλογο του 1939 της Verney-Carron που κατέχω, απ' όπου ενδεικτικό απόσπασμα του επισυνάπτω...κατι ξέρανε προφανώς οι Γάλλοι που ξεκινήσανε την οπλουργική τέχνη, και κάμανε το 20αρακι με 66 πόντους κάννες και 2,550 γρ. βάρος...

catalogue-1939-FR-Verney-Carron-extract.jpg

...και το δικό σου παρεμπιπτόντως είναι και πολυ κοντά και στο βάρος με 2,450 γρ. ...νομίζω...
 
Last edited:
...εγώ σε προτρέπω να μην το διώξεις φίλε μου!...και το λέω εμφατικά... :) ...

...και βασίζομαι σ΄ εναν κατάλογο του 1939 της Verney-Carron που κατέχω, απ' όπου ενδεικτικό απόσπασμα του επισυνάπτω...κατι ξέρανε προφανώς οι Γάλλοι που ξεκινήσανε την οπλουργική τέχνη, και κάμανε το 20αρακι με 66 πόντους κάννες και 2,550 γρ. βάρος...

View attachment 81864

...και το δικό σου παρεμπιπτόντως είναι και πολυ κοντά και στο βάρος με 2,450 γρ. ...νομίζω...
Χιούμορ έκανα στον Νικόλα! Δεν έχω καμία πρόθεση να το δώσω,το έχω βολευτεί αφάνταστα αυτό το οπλακι! Έχω λύσει και το πρόβλημα με τα φυσίγγια με την ιδιογομωση,όλα καλά!
 
Το είχα ξαναγράψει στο παρελθόν, για να βρεις σήμερα καινούργιο ιδανικό τουφέκι σε μικρό διαμέτρημα, θα πρέπει να πας σε χειροποίητη κατασκευή αρκετών βαλαντίων, αλλιώς μόνο σε αυτογεμές ιταλικό.
Σε μεταχειρισμένο θα πρέπει να ψαχτείς σε κατασκευή πριν του 80.
Και θα συμφωνήσω και με τον Νικόλα ότι μικρό διαμέτρημα με κοντές κάννες είναι λίγο χολό!
Και άλλο πράγμα να κυνηγάς με 20άρι των 2.5 κιλών και άλλο των 3! Σε περπατητό κυνήγι, όπως και άλλο πράγμα το ακριβώς αντίθετο σε καρτέρι!
 
Το είχα ξαναγράψει στο παρελθόν, για να βρεις σήμερα καινούργιο ιδανικό τουφέκι σε μικρό διαμέτρημα, θα πρέπει να πας σε χειροποίητη κατασκευή αρκετών βαλαντίων, αλλιώς μόνο σε αυτογεμές ιταλικό.
Σε μεταχειρισμένο θα πρέπει να ψαχτείς σε κατασκευή πριν του 80.
Και θα συμφωνήσω και με τον Νικόλα ότι μικρό διαμέτρημα με κοντές κάννες είναι λίγο χολό!
Και άλλο πράγμα να κυνηγάς με 20άρι των 2.5 κιλών και άλλο των 3! Σε περπατητό κυνήγι, όπως και άλλο πράγμα το ακριβώς αντίθετο σε καρτέρι!
...φίλε μου θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω!...έχω άλλη γνώμη... :) ...

Το πλαγιόκανο η ποζέ 20αρακι είναι ένα ιδανικό ντουφέκι για περπατητό κυνήγι, για μικρά και μεσαία πτερωτά έως Μπεκάτσα & Πέρδικα και τριχωτά όπως το Αγριοκούνελο, για τουφεκιές έως τα 30 μέτρα περίπου, με το ανάλογο βάρος (2,300 γρ., το ιδανικό που αναφέρει ο Παπατσαρούχας έως και 2,500 γρ. περίπου το ανώτερο), όχι μάγκνουμ, με κοντές κάνες (65 εκατοστά περίπου), με μεσαία & ανοιχτά τσόκ και γομώσεις 24-25 γρ. σκάγια ψιλά από 10-9-8 μεσαία 7αρια έως και 6αρια το πολύ...

Έτσι πιστεύω ότι αναδεικνύονται οι «αρετές» του, και νομίζω ότι αυτός είναι ο ιδανικός προορισμός του...:)...

1699181771992.jpeg
 
[…]

Anytime you measure two guns of different caliber with the same load, the larger bore will always pattern better and have a shorter shot string.

The real question is what will a 16ga with 1 oz of shot get you, in terms of effective range, over the same load in 20ga and a 7/8oz load in 20ga. In realistic terms, a 16ga 1 oz load will be about 5 to 7 yards more effective than a 1 oz 20ga load and about 3 to 5 yards more effective than a 7/8oz 20ga load. This is due, mostly, to the fact that less shot is damaged in its' trip down the larger bore and therefore tend to stay in the pattern longer.

Don't worry too mucy about shot string, unless you are shooting true crossers at 35 yards or more. The pattern loss due to shot string just isn't significant inside of that.

[…]

- κολώνα σκαγιών -.jpg

Καλημέρα σ’ όλους τους φίλους!...:)...

Διαβάζοντας τις απόψεις σας επί του θέματος, σεβαστές όλες, θέλησα να συμπληρώσω δυο-τρία πράγματα…

Το απόσπασμα που ανέβασα είναι από αγγλόφωνο φόρουμ και είναι ενδεικτικό, ζουμερό και περιεκτικό, ο γραφών δείχνει γνώστης… Δεν μπήκα στον κόπο να το μεταφράσω , αλλά θα το σχολιάσω…

1.Για το ίδιο φορτίο σκαγιών, το μεγαλύτερο διαμέτρημα , θα δώσει καλύτερη «βλητικά» τουφεκιά και με μικρότερη ουρά (σ σ. μήκος ατράκτου).

2.Συγκρίνει ενδεικτικά το 16αρι με το 20αρι σε φόρτια 28γρ. και στα δυο , και 25 γρ. στο 20αρι… Με 28 γραμμάρια και τα δυο , το 16αρι έχει 4,5-6,5 μέτρα μεγαλύτερο βεληνεκές , και όταν πέσει το 20αρι στα 25 γρ. η διαφορά πέφτει στα 2,7-4,5 μέτρα…

Εδώ λοιπόν είναι και το ζουμί!...ο πρακτικός κανόνας της βλητικής του λειόκαννου που ΥΠΑΡΧΕΙ, αλλά δεν τον λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας…

«ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 12 ΤΟ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΠΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΡΙΑ (3) ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ»

…και συμπληρώνω με τις ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ γομώσεις του διαμετρήματος …όταν φορτώνουμε σκάγια και πάμε στο semi, και στο magnum στα «μικρά» δεν έπεται ότι αυξάνουμε το βεληνεκές , ίσως κάνουμε και το αντίθετο… !...οι παραμορφώσεις των σκαγιών αυξάνουν όσο «ψηλώνει» η κολώνα της γόμωσης , και τούτο είναι ΒΕΒΑΙΟ!...ακόμα και στο 12αρι, εξ ου και τα μπάφερ, τα σκληρά σκάγια, τα ατσάλια κτλ… Δεν σχολιάζω τα της κατανομής και της ποιότητας στην τουφεκιά, είναι περιττό νομίζω…

Για να σταθούν αξιοπρεπώς τα «μικρά» διπλά στο 12αρι, έχουν αναλογικά και μικρότερες γομώσεις, η αύξηση τους σε μάγκνουμ δεν είναι «πανάκεια» με την λογική του ένα ντουφέκι για όλα, όχι, κατ’ εμέ είναι εκβιαστική λογική, ισοπεδωτική θα έλεγα… αλλά οι Νόμοι της Φυσικής δεν εκβιάζονται…

3.Δεν σχολιάζω για το μήκος ατράκτου …μου είναι αδιάφορο…

Υ.Γ… για να μην παρεξηγηθώ, επ’ ουδενί δεν συγκρίνω το 16αρι με το 20αρι, όχι, σκοπός μου είναι να καταδείξω ότι όλα τα «μικρά» όπως και το 12αρι , έχουν τα όρια τους, τον προορισμό τους, και καλό είναι να τα γνωρίζουμε…
 
Last edited:
Εγώ πιστεύω πέρα από το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει ένα 20αρι πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάμε κ να φέρουμε κ το ιδανικό ζύγισμα ανάμεσα στα χεριά μας,γιατί μπορεί να είναι 2,5 κιλά πχ κ να μην μας φαίνεται άλλα σκεφτείτε πως είναι ένα 2,5 ζυγισμένο ;)
 
Επειδή δεν έχω ρίξει με 20αρι. Το λάκτισμα είναι αισθητό;
Με όσα όπλα και να έχω ρίξει μέχρι και 28γρ. δεν υπάρχει λάκτισμα, εκτός και αν μιλάμε για επικύνδινο φυσίγγιο. Επίσης δεν έχω άποψη για γομώσεις πάνω των 28γρ. Από όσες δοκιμές έχω κάνει, αυτήν που θεωρώ ιδανική είναι των 26γρ. και αν είναι με μάλλινη ή μεσόταπα, ακόμα καλύτερα.
 
Back
Top