Spinning

Εχθες το βραδυ έπιασα το πρωτο λαυράκι.
Ειμαι εντελως άσχετος, οπότε έχω 2 απορίες.
1) βγάζω το ψαρι εξω και επειδή χτυπιέται, δεν μπορώ να βγάλω το αγκίστρι με ασφάλεια για να συνεχίσω να ψαρεύω. Τι κάνω?
2) αφού βγαλω το ψαρι απο το αγκιστρι, το αφήνω και συνεχίζει να χτυπιέται περιστασιακά. Το αφήνω ετσι μέχρι να σταματήσει, ή κανω κατι αλλο?

Γοφαρια , λαυρακια κτλπ που μπορει να χτυπηθει στα χερια σου προτιμησε τα εργαλεια που σου ανεφερα και θα εχεις το κεφαλι σου ησυχο . Ειδάλλως καποια στιγμη θα παρεις σαλαγκια στα χερια για πλακα

Πιανεις το ψαρι απο το στομα με αυτο https://www.fishing4fun.gr/shop/savage-gear-floating-fish-grip-16-5cm-60x165mm/

Μια πενσα μεγαλη

Αν ψαρευεις με μποτες μεσα , παιρνεις και αυτο

https://www.skroutz.gr/s/33858999/O...skopiki-me-Megisto-Mikos-270ek-OC-11TPNY.html

Και αποχη με τετοιο "διχτυ" αν παρεις τις αλλες που ειναι σαν κλωστη πλεγμενη το πρωτο τεχνητο που θα βαλεις με το ψαρι μεσα δεν θα ξαναβγει

Last edited:
Έχεις απόλυτο δίκιο Βασίλη, θα το έγραφα αλλά δεν πρόλαβα. Για πιο μεγάλα έχω αυτά:
View attachment 90276
Τα lip grip που βάζεις είναι καλά για φωτογραφίες με τα ψαρια καο για να βγάλεις ένα ψάρι από την αποχη. Το επικίνδυνο είναι να βγάλεις τις σαλαγκιες και για αυτό υπάρχει μια λύση μόνο, πετσέτα!

Τα lip grip που βάζεις είναι καλά για φωτογραφίες με τα ψαρια καο για να βγάλεις ένα ψάρι από την αποχη. Το επικίνδυνο είναι να βγάλεις τις σαλαγκιες και για αυτό υπάρχει μια λύση μόνο, πετσέτα!
Δεν τα γουστάρω αυτα τα μαραφέτια.....

Αυτό που μου κάνει εντυπωση βλέποντας διαφορά βίντεο στο yt είναι που κάποιοι (που ειναι κ έμπειροι) κρατάνε το ψάρι από το χείλος κ αυτό χτυπιέται σαν τρελό έχοντας το τεχνητό η τον πλάνο πανω του κ αρκετές φορές το έχουν κ κοντά στο πρόσωπο τους κ χασκογελάνε.....
Ευτυχως κανένα ψάρι εκείνη την στιγμή δεν έχει καταφέρει να το πεταξει απο πάνω του.........

Last edited:
Εγώ τους κόβω τα βράγχια για να φύγει το αίμα. Είτε είναι κοκκαλια ειτε είναι λαβράκια και τσιπούρες. Και σίγουρα στα τονοειδη. Είναι λάθος?
Στα τονοειδη το κάνουμε σωστά όπως έγραψες για να φύγει το αίμα το οποίο δημιουργεί και αυτό με τη πλευρά του μια δυσάρεστη γεύση σε ένα είδη όχι και τόσο εκλεκτό ψάρι. Σφάξιμο βράγχια και ουρά να φύγει όσο μπορούμε το αίμα. Στα ψάρια του σπινινγκ όπως λουτσοι ( και σε αυτούς θα μπορούσες να σφαξεις τα βράγχια)και λαυράκια αλλά και γενικά σε όλα τα ψάρια τους βάζουμε το μαχαίρι μας στο κεφάλι έτσι ώστε να ψοφισουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Λόγο της έντασης τους δημιουργούνται τοξίνες που αυτές προκαλούν ορισμένες φορές και την άσχημη γεύση. Αυτά ξέρω ,αυτά λέω. Εγώ πλέον τα ψάρια όσο μπορώ τα καθαρίζω απευθείας μετά την θανάτωση τους και τα ξεπλένω μόνο με θάλασσα και τα αφήνω να στραγγίσουν,δε τα ξεπλένω με καθαρό νερό, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην γεύση τους!!

Αλλη ερωτηση!
Εχθες πηγα το σούρουπο σε βραχώδη περιοχή.
Εκανα βολη, μαζευα και λιγο πριν την ακτη άφηνα το ψαρακι να επιπλευσει για να μην σκαλώσει στα βράχια. Όταν νύχτωσε ομως δεν εβλεπα να κανω την ίδια διαδικασία.
Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση? Προτιμω αμμώδεις ακτές για το βραδυ?

Αλλη ερωτηση!
Εκανα βολη, μαζευα και λιγο πριν την ακτη άφηνα το ψαρακι να επιπλευσει για να μην σκαλώσει στα βράχια. Όταν νύχτωσε ομως δεν εβλεπα να κανω την ίδια διαδικασία.
αν το νημα που χρησιμοπιεις εχει χροματα θα θυμασαι σε τι χρομα τελειωνει και εισαι κομπλε

Αλλη ερωτηση!
Πήγαινε μέρα στα βράχια κ κανε μερικες βολές, θα διαπιστώσεις ότι το τεχνητο σου καθε φορα θα σου λέει ποσο κοντά από την ακτή βρίσκεται...
Θα το καταλάβεις στο χέρι...
Με τον καιρό θα ξέρεις κ απο πιο σημείο περνάει κάθε φορά...
Μετά απο αυτο τις νυχτερινές ώρες όλα θα γίνονται μηχανικά...

Θέλει λίγο προσοχή τώρα στην αρχή γιατί κ το τεχνητό να μην σου σκαλώσει εάν κοπανήσει σε βράχο κινδυνεύει να σου έρθει με σπασμένη γλώσσα.....

Και πανω απο ολα σε τετοιες περιοχες δώσε μεγάλη προσοχη στο κάθε σου βήμα...
Είναι χειρότερα από ότι στο βουνό.......

Αλλη ερωτηση!
Όταν ψαρευεις σε βράχια θα κάθεσαι σε μέρος που να είναι ανοικτό μπροστά σου. Μην αφήνεις βράχους μπροστά σου για να μην σκαλώσεις. Κατά τ´αλλα ότι σου είπε ο Τάσος, με τον καιρό θα καταλάβεις την αντίσταση στο χέρι.

Αλλη ερωτηση!

Ολα τα τεχνητα δεν μπορουν να δουλεψουν σε ριχοπατιες με σκαλωματα και βραχους . Για τετοιους ειδους τοπους διαλεγεις τεχνητα που ψαρευουν 30-40 ποντους κατω απο το νερο .

Αμα πετας συνεχεια και για καιρο θα καταλαβαινεις μηχανικα ποτε το τεχνητο βρισκεται 5-10 μετρα απο εσενα... Τοτε για να μην σκαλωσεις στο σημειο που θελεις σηκωνεις ψιλά την μυτη του καλαμιου .

Σκεψου ομως οτι υπαρχει μεγαλη περιπτωση να σκαλωσεις καθως τα νερα μπορει να πεφτουν εκεινη την ωρα , η να δωσεις λιγο γκαζι στο τεχνητο και αποτομα να κατεβει στο βαθος που ψαρευει κτλπ .

Δοκιμασε και κανενα wtd..

Το συνηθες ειναι σε τοπο που δεν ξερεις , πετας 2-3 κινεζικα για να σκαναρεις τον βυθο και μετα ξεκινας με τα duo κτλπ

Να μιλήσουμε για ένα άλλο θέμα....

Ακουστε τι λεει ο Μαστρογιαννακης για το μπροστινό split ring στα τεχνητά..

Το ιδιο λέει κ ο Ζιάκας αναφερόμενος στο maria princess...

Τόσα χρόνια κ βλέποντας πάμπολλες φωτο στα περιοδικα(αλλά κ βίντεο στο yt) με ψάρια που είχαν πανω τους τα τεχνητά όλα είχαν τον μπροστινό κρίκο άρα κανεις δεν τον αφαιρούσε η δεν το γνωριζε...
Ουτε έτυχε να διαβάσω καμία αναφορά πανω σε αυτο..

Τεχνητα ίδιας εταιρίας κ ανάλογα με το μήκος τους είτε εχουν κρικο είτε όχι πχ SG jerk minnow κλπ..
Και απο την άλλη μεριά βλέπουμε κ κάποια τεχνητά τα οποία φέρουν οβάλ κρίκο όπως τα rapala max rap 11 κ 13, lucky craft flash minnow κλπ (που σαφώς κ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ανταλλακτικός για τις σαλαγκιες)..

Πειραματικά τον αφαίρεσα από ένα τεχνητό(hart p gasti 175) κ δεν είδα κάτι που θα με προβλημάτιζε στην πλευση κ πηρα κ ψάρια..

Πάντως κ για..ψυχολογικους λόγους προτιμω να μην τον αφαιρώ(σε όσα έχουν) κ ας καθυστερω λιγακι στις αλλαγές δεδομένου πως από τοτε που δοκίμασα τις παραμανες seaspin jack δεν τις αλλάζω......

Last edited:
Να μιλήσουμε για ένα άλλο θέμα....

Ακουστε τι λεει ο Μαστρογιαννακης για το μπροστινό split ring στα τεχνητά..

Το ιδιο λέει κ ο Ζιάκας αναφερόμενος στο maria princess...

Τόσα χρόνια κ βλέποντας πάμπολλες φωτο στα περιοδικα(αλλά κ βίντεο στο yt) με ψάρια που είχαν πανω τους τα τεχνητά όλα είχαν τον μπροστινό κρίκο άρα κανεις δεν τον αφαιρούσε η δεν το γνωριζε...
Ουτε έτυχε να διαβάσω καμία αναφορά πανω σε αυτο..

Τεχνητα ίδιας εταιρίας κ ανάλογα με το μήκος τους είτε εχουν κρικο είτε όχι πχ SG jerk minnow κλπ..
Και απο την άλλη μεριά βλέπουμε κ κάποια τεχνητά τα οποία φέρουν οβάλ κρίκο όπως τα rapala max rap 11 κ 13, lucky craft flash minnow κλπ (που σαφώς κ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ανταλλακτικός για τις σαλαγκιες)..

Πειραματικά τον αφαίρεσα από ένα τεχνητό(hart p gasti 175) κ δεν είδα κάτι που θα με προβλημάτιζε στην πλευση κ πηρα κ ψάρια..

Πάντως κ για..ψυχολογικους λόγους προτιμω να μην τον αφαιρώ(σε όσα έχουν) κ ας καθυστερω λιγακι στις αλλαγές δεδομένου πως από τοτε που δοκίμασα τις παραμανες seaspin jack δεν τις αλλάζω......

Ούτε και εγώ βγάζω τα κρικάκια (split ring) από όσα τεχνητά έχουν, αν και έχω διαβάσει στο παρελθόν από έμπειρους σπιναδόρους ότι μάλλον βελτιώνεται η κίνησή τους (έγραφαν ότι μαζεύοντας με ίδια ταχύτητα, αυξάνει η συχνότητα της κίνησής τους ).

Νομίζω δε πως κάθε αλλαγή στα τεχνητά, όσο μικρή και αν είναι, αλλάζει την πλεύση (π.χ. μιά μικρότερη ή μεγαλύτερη σαλαγγιά, αφαίρεση κρίκου ή πρόσθεση διπλού κρίκου σε σαλαγγιά για να γίνει το τεχνητό ουδέτερης πλευστότητας ). Κάθε τέτοια αλλαγή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι καλύτερα αλλά τις περισσότερες φορές μάλλον θα είναι χειρότερα. (θέλει πολύ πειραματισμό για να βγεί κάτι καλό)

Επίσης έχω την εντύπωση ότι τα jerk bait δεν έχουν συνήθως κρικάκι, ενώ όσα τεχνητά δουλεύουν με απλή ανάκτηση και χρησιμοποιούνται και από αυτούς που κάνουν συρτή, έχουν κρικάκια.
Στη συρτή επίσης νομίζω πως οι περισσότεροι δεν βάζουν παραμάνες αλλά δένουν την πετονιά απ ευθείας στο κρικάκι του τεχνητού (κόμπος ραπάλα).
Σε αυτή την περίπτωση ίσως αν δεν είχαν κρικάκι τα τεχνητά αυτά η κίνηση τους θα περιοριζόταν ...

Ίσως οι φίλοι εδώ που ασχολούνται με τη συρτή αφρού γνωρίζουν και μπορούν να μας εξηγήσουν αν θέλουν ή δεν θέλουν τα κρικάκια .

Οι κατασκευαστές τεχνητών δοκιμάζουν τα πάντα πριν βγάλουν ένα προϊόν στην αγορά. Μιλάω για σοβαρές εταιρείες. Όπως παίρνετε τα τεχνητά από το κατάστημα έτσι να τα ψαρεύετε.

Ένα τεχνητό που χρειάζεται πιο άμεση απόκριση στις κινήσεις μας συνήθως δεν έχει κρικακι. Για παράδειγμα όλα τα pencils. Προσωπικά ο μόνος λόγος για τον οποίο έχω βάλει κρικακι ενώ δεν είχε ήταν επειδή δεν μπορούσα να βγάλω το τεχνητό από την παραμάνα λόγω του σχήματος του. Και τα δυο popper. Και στα δυο έβαλα όσο πιο σκληρό κρικακι βρήκα για να μεταφέρεται η κίνηση του χεριού μου καλύτερα.

Προσωπικές απόψεις αυτά, δεν υπάρχουν κάπου γραμμένα σαν κανόνας.

Επίσης έχω την εντύπωση ότι τα jerk bait δεν έχουν συνήθως κρικάκι, ενώ όσα τεχνητά δουλεύουν με απλή ανάκτηση και χρησιμοποιούνται και από αυτούς που κάνουν συρτή, έχουν κρικάκια.
SG jerk minnow 175 floating δεν έχει, το ίδιο σε sinking έχει...
Mommoti και akami 180ss έχουν...
Μax rap 11 κ 13 εχουν, 15 και 17 οχι....

Προφανώς κ έχει να κάνει με την χρήση..
Ιδιο τεχνητό αλλα σε άλλο μηκος,βυθιζομενο η οχι κλπ...

Στη συρτή επίσης νομίζω πως οι περισσότεροι δεν βάζουν παραμάνες αλλά δένουν την πετονιά απ ευθείας στο κρικάκι του τεχνητού (κόμπος ραπάλα).
Σε αυτή την περίπτωση ίσως αν δεν είχαν κρικάκι τα τεχνητά αυτά η κίνηση τους θα περιοριζόταν ...
Τώρα κ αυτό με την περιορισμένη κίνηση είναι σχετικό...

Μια φορά που είχα παει για συρτη αφρου με παλιο ψαρα που ψαρευει μόνο με αυτή την τεχνική τον είδα να δένει με κλασσικο κόμπο συρτοθηλιάς...
Το ίδιο έκανα κ εγώ κ έδεσα με uni knot για χάριν συντομίας..
Λουτσους πηραμε εκείνο το βραδακι....

Μπορεί με αυτό τον τρόπο να "πνίγεται" το τεχνητό κ η πλευση του, του ειπα για τον κόμπο rapala αλλά αυτός δεν τον αλλάζει γιατί έτσι έχει μάθει,ασε που του φάνηκε λίγο πολύπλοκος..
Γοφαρια,λαβράκια, λουτσους, παλαμιδες, μελανουρια έχει αρκετές επιτυχίες...

Ίσως αυτό το παραπανω "κλικ" στην πλευση να χρειάζεται στο λαβρακι.....

Back