Αγγλικό Σέττερ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ Η ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ισως πολλοι φιλοι θα με θεωρησουν τρελο, εδω στο μαθημα μας δεν θελουμε να τον καλεσουμε θελουμε να τον ξεκολησουμε θα δωσει απο μονος του επιστροφη ,προχωραμε παντα προς την κατευθηση του χωρις να του σφυριζουμε χωρις να του μιλαμε
Γεια σου Αντώνη, γενικά βρίσκω πολύ σωστές τις απόψεις σου, αλλά την συγκεκριμένη πρόταση σου που επισύναψα θα την χρησιμοποιούσα μόνο σε ένα σκύλο που δεν έχει τάσεις να φύγει για να ψάξει το θήραμα (άρα δεν θα τον είχα επιλέξει ποτέ :rolleyes:).
Όπως προανέφερες "τα παιδιά χαμηλού προφίλ" θέλουν περισσότερη ενίσχυση. Τα παιδιά, όμως, με την μεγάλη πρωτοβουλία/ ανεξαρτησία, όταν τα μοντιβάρεις και από πάνω, δεν θα γίνουν "τα" ανεξέλεγκτα; Εκτός και αν όντως αναφέρεσαι μόνο στα χαμηλού προφίλ γιατί και η πρότασή σου "θελουμε να τον ξεκολησουμε" σε κάτι τέτοιο παραπέμπει.
Νομίζω, πως η χρήση σφυρίχτρας (όταν την έχει μάθει από νωρίς και με σωστό τρόπο) είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιείται στον ανάλογο σκύλο, την κατάλληλη στιγμή δηλαδή πριν κόψει το νήμα και "πάει να βρει την τύχη του σε άλλη γη σε άλλα μέρη". Είναι το εργαλείο που θα προλάβει την χρήση του Ηλεκτρικού Κολάρου σαν ποινή.
Εν ολίγοις, δεν αφήνω, απλώς, ένα σκύλο χαμηλού προφίλ να πάρει τόπο αλλά τον προτρέπω, και όπως προτείνει ο Αντώνης και με άλλους τρόπους. Ένα ήδη ανεξάρτητο (ως προς το εύρος και το βάθος) σκύλο θα φροντίζω να τηρεί τα όρια.

Χαιρομαι πολυ που σας βρησκω Κυριε Γιαννη,πως μπορω να διαφωνησω μαζι σας εσεις που με τα γραφωμενα σας με εχεται γαλουχησει, αλλα απο την αλλη το ρητο λεει<< ο κυνηγος και σκυλος μαθενει μεχρι τα βαθεια γεραματα>>.Αναφερωμαι σε χαμηλου προφιλ σκυλους που θελουμε να <<φυγουν>>να τους κοψουμε το νημα.Μην ξεχναμε ολοι οι μαθητες η φυση ,το γονιδιο τους ,τους προικιζει ανομοιομορφα αλλους τους δινει ενταση,αλλους μυαλο αλλους χαμηλο προφιλ.Οταν εχουμε πολλες επιλογες που μας<< δειχνουν>>σιγουρα η επιλογη μας θα ηταν διαφορετικη,τι γινεται ομως οταν ειναι η μοναδικη μας επιλογη?Αυτη την εποχη εχω Ενα ζευγαρι σεττερ ειναι 3,5 ετων με διαφορα ενος μηνος τα θεωρω χωρις να φανει εγωηστικο Ασους στην μπεκατσα ,σκυλια χωρις υπερβολη ματωνουν για να την βρουν,οταν τα ξεκινουσα και αυτπ το λεω για τον φιλο Αρη απο την αποψη οτι δεν θελω να απογοητευτει η να αποριψει τον σκυλο του..πανω απο 50 μετρημενα μετρα δεν πηγαινανε τα εβγαζα στο βουνο και νομιζα οτι εχω ζωα συντροφιας,αυτη την στιγμη στην μπεκατσα δουλευουν απο απο 150 εως 300 μετρα και πολλες φορες υπερβαλουν,και παλι δεν τα <<κοβω>>γιατι ειμαι της αποψης οταν ενα τερεν εχει πουλια ολα τα σκυλια λιγο πολυ θα τις βρουν...οταν το τερεν εχει Μια απαιτω να την βρει,πρεπει να την βρει εκει θα κανει την διαφορα και ας μην την βαρεσω ποτε,ισως εμαι υπερβολικος,αλλα ειναι αυτο που με ευχαριστει οσο αντεχουν ακομα τα ποδια μας.Χαρηκα πολυ που σας ξαναβρησκω !!!!!!!!

Last edited:
Και εγώ χαίρομαι που συνομιλούμε και πάλι, εξ άλλου πάντα το μεράκι σου για τα Σέττερ σε χαρακτήριζε. Χαίρομαι επίσης που και τα δύο σκυλιά σου είναι άξια των προσδοκιών σου, επόμενο είναι, αφού και οι γνώσεις σου και το μεράκι σου συμβάλουν γι' αυτό. Μακάρι όλοι οι κυνηγοί να αξιώνονται "Άσσους" συντρόφους.
Τώρα, στη κουβέντα που είχαμε, ο.κ. κατάλαβα, μιλούσες για σκύλους χαμηλού προφίλ.

Και εγώ χαίρομαι που συνομιλούμε και πάλι, εξ άλλου πάντα το μεράκι σου για τα Σέττερ σε χαρακτήριζε. Χαίρομαι επίσης που και τα δύο σκυλιά σου είναι άξια των προσδοκιών σου, επόμενο είναι, αφού και οι γνώσεις σου και το μεράκι σου συμβάλουν γι' αυτό. Μακάρι όλοι οι κυνηγοί να αξιώνονται "Άσσους" συντρόφους.
Τώρα, στη κουβέντα που είχαμε, ο.κ. κατάλαβα, μιλούσες για σκύλους χαμηλού προφίλ.
Σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια να ειστε παντα καλα...και συνεχως να μαθενουμε μεσα απο τις γνωσεις σας.. γιατι η μαθηση δεν πρεπει να σταματαει ποτε !!!!!

Παλι για μπεκατσινακια το μεσημερι αλλα δεν ειμασταν σε καλη μερα... Παρολλο που τα επιανε απο αρκετα μακρια, τα πιεζε πολυ κ σηκωνονταν... Ειχε 5-6 καλες ευκαιριες αλλα δεν τις εκανε φερμα...

Παλι για μπεκατσινακια το μεσημερι αλλα δεν ειμασταν σε καλη μερα... Παρολλο που τα επιανε απο αρκετα μακρια, τα πιεζε πολυ κ σηκωνονταν... Ειχε 5-6 καλες ευκαιριες αλλα δεν τις εκανε φερμα...
Εγώ που δεν ξέρω από σκυλιά αλλά θεωρώ λογικά σκεπτόμενος, ένα σκυλάκι που είναι στην διαδικασία εκμάθησης, η συνεχής επαφή με ατουφέκιστα θηράματα, νομίζω ότι θα μειώσει το ενδιαφέρον της φέρμας, αφού το νεαρό σκυλί δεν βλέπει κάποια διαφορά είτε την κάνει, είτε δεν την κάνει. Πιστεύω ότι το ξεπέταγμα αρχίζει να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την φέρμα, φέρνει το "παιχνίδι" του κυνηγητού πιο σύντομα από την φέρμα.

Φιλε Αρη προχωρα κανονικα δεν μας απασχολει καθολου απλα μην τουφεκας ,ευνοηκος ανεμος και αστην .Πιστευης οτι τα βλεπει? Κοβει ταχυτητα στην προσεγγυση στο θηραμα? Αυτα ξανακαθονται σε μικρες αποστασεις?αυτα σπανε? Τα ξαναβρησκει?ΥΓ.μονο οταν την δεις σταθερα να φερμαρει αν και το μπεκατσινι δυσκολα μπλοκαρεται οταν φτασει στο σταδιο αυτο..... Θα λαθευεις τις τουφεκιες σου.....δεν θα τα βαρας ολα......

Last edited:
Εγώ που δεν ξέρω από σκυλιά αλλά θεωρώ λογικά σκεπτόμενος, ένα σκυλάκι που είναι στην διαδικασία εκμάθησης, η συνεχής επαφή με ατουφέκιστα θηράματα, νομίζω ότι θα μειώσει το ενδιαφέρον της φέρμας, αφού το νεαρό σκυλί δεν βλέπει κάποια διαφορά είτε την κάνει, είτε δεν την κάνει. Πιστεύω ότι το ξεπέταγμα αρχίζει να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την φέρμα, φέρνει το "παιχνίδι" του κυνηγητού πιο σύντομα από την φέρμα.
Λογικά σκεπτόμενος ως άνθρωπος, όμως οι σκύλοι ενεργούν διαφορετικά και μάλιστα αλλιώς οι σκύλοι φέρμας και αλλιώς οι σκύλοι ξεπετάγματος. Αυτά ως προς την εκμάθηση, γιατί στους ενήλικους σκύλους, τους καλά εκπαιδευμένους, με εμπειρίες στο κυνήγι και με σταθερή φέρμα τα συνεχή "άκαπνα" εκπαιδευτικά στρεσάρουν τον σκύλο.

Το ότι τα πιάνει από μακριά, δείχνει οτι έχει καλή μύτη, και το οτι τα ξεπετάει δεν είναι λόγω της ανεπάρκεια της μύτης...
Ευκαιρίες θέλει για να καταλάβει την απόσταση που πρέπει να κρατάει...
Αν φέτος στα εκπαιδευτικά καταφέρεις και σταθεροποιήσεις τη φέρμα της στα μπεκατσίνια, του χρόνου τις ξυλόκοτες θα τις μπλοκάρει για παιχνιδάκι...

Καλημερα κ σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες... Μου κανει εντυπωση οτι τα πιανει απο μακρια, φυσαγε ο αερας εχθες κ τα επιανε απο τα 20 μετρα ειδικα τα μεγαλα που κοτταριζουν πολυ περισσοτερο κ αφηνουν περισσοτερες μυρωδιες...
.Πιστευης οτι τα βλεπει?
Αντωνη να τα βλεπει οσο καθονται κατω εννοεις? Οχι σε καμια περιπτωση...
Κοβει ταχυτητα στην προσεγγυση στο θηραμα?
Ενοειται οτι κοβει, χαμηλωνει ρυθμο, χαμηλωνει το σωμα της... Απλα εχθες πανω στο πονταρισμα τα σηκωνε ενω καποια τα εφτασε στα 2-5 μετρα...
Αυτα ξανακαθονται σε μικρες αποστασεις?αυτα σπανε? Τα ξαναβρησκει?
Αντωνη οχι δεν καθονται κοντα, συνηθως αλλαζουν εντελως χτημα...
Δυστυχως βγαινω χωρις οπλο στα μπεκατσινια μιας κ εχουν κλεισει απο 31/1. Αν κ καθε χρονο τα κυνηγαω πολυ με αρκετα μεγαλη καρπωση φετος ηταν ισως η χειροτερη χρονια που θυμαμαι ποτε, λιγα πουλια κ πολυ αγριεμενα με ακαταλληλη συμπεριφορα για κυνηγι με νεαρο σκυλι, αρα ολες οι ελπιδες πεφτουν στο Φλεβαρη και στο Μαρτη με τα επιστροφια που τα πουλια ειναι αρκετα πιο δεκτικα... Το μπεκατσινι βεβαια δεν ειναι ορτυκι η μπεκατσα στη συμπεριφορα οποτε κραταω μικρο καλαθι για την ωρα και το παλευω οσο θα υπαρχουν ακομα...

Αρη θεωρω οτι δεν εχεις θεμα απο την αποψη οτι το μπεκατσινι ειναι διαολου καλτσα δυσκολα μπλοκαρετε ποσο καλλιστσα απο ενα νεαρο σκυλο,αφηνουμε να εκδηλωνει το παθος και ταυτοχρονα πονηρευει αυτο θελουμε σαν πρωτο βημα....στο πισω ομως μερος του μυαλου μας...αρχιζουμε και σχεδιαζουμε ενα προγραμμα, τις εναλλαγες σε διαφορετικο τερεν με διαφορετικο θηραμα..με διαφορετικες συμπεριφορες δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο στον τοπο σου.

Αρη θεωρω οτι δεν εχεις θεμα απο την αποψη οτι το μπεκατσινι ειναι διαολου καλτσα δυσκολα μπλοκαρετε ποσο καλλιστσα απο ενα νεαρο σκυλο,αφηνουμε να εκδηλωνει το παθος και ταυτοχρονα πονηρευει αυτο θελουμε σαν πρωτο βημα....στο πισω ομως μερος του μυαλου μας...αρχιζουμε και σχεδιαζουμε ενα προγραμμα, τις εναλλαγες σε διαφορετικο τερεν με διαφορετικο θηραμα..με διαφορετικες συμπεριφορες δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο στον τοπο σου.
Ευχαριστω κατα αρχην που ασχολεισαι, το εκτιμω... Τα 3-4 κουταβια που περασαν απο τα χερια μας τα 15 χρονια που θυμαμαι βγηκαν στο κυνηγι παντα πλαι σε ενα πολυ εμπειρο σκυλο και κατα τη γνωμη μου, απο τα λιγα που ξερω, και με καταλληλη συμπεριφορα οποτε δεν αγχωθηκα ιδιαιτερα... Τωρα που βγαινει η σεττερου μονη της οπως καταλαβαινεις κ περισσοτερο αγχος υπαρχει κ μια σχετικη δυσκολια λογω δυσκολοτερης ευρεσης θηραματων...
Σημερα εχει μπεκατσα το προγραμμα, και γενικα κ για καποιες μερες το Μαρτη θα υπαρχουν εναλλαγες σε εκπαιδευτικα σε μπεκατσα-μπεκατσινι... Για ορτυκι πιο μετα δεν αναφερω μιας κ ειναι πονεμενη ιστορια, θα το παλεψω παντως...

Το θεμα του σκυλου ειναι καθαρα μερακι...ειναι σαν την γυναικα οσο ασχολειται καποιος τοσο σου κανει τα κεφια (να κανουμε και λιγο χιουμορ) και το λεω και στους φιλους μου ....και πολλες φορες και στον εαυτο μου (οπς Αντωνη τεμπελιαζεις) γιατι πρεπει που και που να κανουμε και την αυτοκριτικη μας δεν μπορουμε να εχουμε απαιτησεις και ειδικα τωρα που τελειωνει το κυνηγι.... και να θυμηθουμε τον σκυλο μας στην εναρξη..και μετα ακουω συναδελφους στο βουνο στην εναρξη να πλακωνωνται στις σφιριχτρες στις φωνες....και να λενε ευκολα και αβιαστα ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ...για αυτο λεω ο σκυλος ειναι ο φιλος μας η παρεα μας, ο συν κυνηγος μας χωρις αυτον δεν κανουμε τιποτα...και στο φιναλε τωρα που τελειωνει το κυνηγι..περνουμε το καφεδακι μας και αντι να παμε στο καφενειο κανουμε μια βολτα μας στο βουνο....εχουμε και διπλα οφελη και διατηρουμε την γραμμη μας, περπαταμε,, και προετοιμαζουμε τον σκυλακο μας..ΚΑΛΟ Σ/Κ σε ολους τους φιλους μεχρι την τελευταια ημερα να περασετε ομορφα στο κυνηγι..!!!!!

Στον βαλτο παλι εχθες για μπεκατσινια... Στην αρχη σηκωσαμε κανα δυο πανω στη λαχταρα για τρεξιμο, στην πορεια μας επιασε μια δυνατη μπορα δυστυχως πριν παω σε ενα κομματι καταλληλο για εκπαιδευση κ μπλοκαρισμα κ μας χαλασε τις μυρωδιες αλλα μου φερμαρε δυο κουφα... Τα πουλια των προηγουμενων ημερων ειχαν φυγει, ελπιζω στο επομενο μπασιμο... Στο τελος ειχε ψαξιμο σε πιο βαθυ νερο με καλαμι κ ποντες σε νεροκοτες που κοτταριζαν σαν τρελες...

Πολυ ωραιες φωτο Αρη το τερεν το πρωτο στην πρωτη φωτο μου δειχνει ιδανικο για να παρει μια ωραια φερμα σε σχεση με το θηραμα αυτο.Προχτες που ειχα παει με νεαρους σκυλους ενος φιλου σε ενα καμπο για τα ανοιχματα τους περισσοτερο ..(τα δικα μου λογω ζευγαρωματος ειναι μεσα) πεφτει το ματι μου σε ενα μπεκατσινι εκει σε σκεφτηκα Αρη να στεκεται να ποδαρωνει σαν ποντικι ...καλα οι σκυλοι ουτε κατα διανεια να το βρουν και να το μλοκαρουν ενας σκυλος επεσε πανω του και ενω σηκωνεται καθεται του λεω του φιλου μου παμε να το ξανασηκωσουμε αλλα δεν πλησιαζονταν με τιποτα ...και τους δικους μου σκυλους να πηγαινα πιστευω οτι δεν θα ειχαν καμοια τυχη να το μπλοκαρουν ετσι πως πηγαινε...ετσι νομιζω φυσικα

Back