Επιλογή κατάλληλου choke (τσοκ)

Ο κατασκευαστής το προτείνει μέχρι νούμερο 7,5 για μολύβι. Τι 7,5 όμως τι 8 :)
Και για τις αποστάσεις που λεεί η σελίδα max gear έχει ποιοτικότερη κατανομή απο τα crio τσοκ που εχει η benell ; Είναι εμφάνης η διαφορά αντικειμενικά μιλώντας η πρέπει να είσαι πρωταθλητής για ννα κερδίσεις ένα πιάτο και τον τίτλο; ;)
 
Αυτό θα στο πει κάποιος κάτοχος Benelli, εγώ σου παρέθεσα περισσότερο τον πίνακα για να δείς αποστάσεις και νούμερα σκαγιών.
 
Με τα ατσάλινα της Muller μπορείς να ρίξεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ και όσο αφορά το νούμερο το σκαγιών αλλά και το είδος..Επίσης το έχουμε δώσει σε πολλούς γουρουνάδες για χρήση 9βολων και μονόβολων με εκπληκτικά αποτελέσματα..Γιώργο περιορισμό έχει μόνο για τα αλουμινένια τσοκ.
 
Και για τις αποστάσεις που λεεί η σελίδα max gear έχει ποιοτικότερη κατανομή απο τα crio τσοκ που εχει η benell ; Είναι εμφάνης η διαφορά αντικειμενικά μιλώντας η πρέπει να είσαι πρωταθλητής για ννα κερδίσεις ένα πιάτο και τον τίτλο; ;)

Τα Muller επειδή είναι τα μόνα τσοκ που κατασκευάζονται με διαφορετική γεωμετρία για κάθε όπλο προσφέρουν καλύτερη και ποιοτικότερη τουφεκιά από όλα τα "μαμά"..
 
Πότε θα ξαναφέρετε τσόκ muller waterfowl . Ενδιαφέρομαι να αγοράσω σε crio και invector plus.
Μήπως πρέπει να κάνω παραγγελία πρώτα.
 
Γιώργο περιορισμό έχει μόνο για τα αλουμινένια τσοκ.
Το ξέρω Γεράσιμε :)
Αυτό που λέω είναι ότι ο κατασκευαστής για κάθε τσοκ κυνηγητικό (decoy, passing, ufo) προτείνει και το νούμερο σκαγιών εκείνο που θα δώσει τα μέγιστα. Αγόρασαν κάποιοι το UFO και πήγαν να το δοκιμάσουν στον πίνακα με νούμερο 7, 8 ή 9. Αυτό που είπαν ήταν ότι δεν ξετρελάθηκαν με την απόδοση του και είχαν δίκιο. Έλα όμως που το UFO ο κατασκευαστής το προτείνει για νούμερα από Τ, ΒΒ, ως 4. Σε αυτά τα νούμερα σου λέει ότι κάνει παπάδες από τα 45 μέτρα και πάνω. Δεν σημαίνει ότι δεν θα σκοτώσει μια τσίχλα ή ένα τρυγόνι και με νούμερο 8 αλλά για αυτήν την δουλειά βγάζει τα άλλα δύο.
Στο passing για παράδειγμα σου λέει ότι τα μέγιστα θα τα πάρεις από 4 ώς 7,5 ;)
 
Πότε θα ξαναφέρετε τσόκ muller waterfowl . Ενδιαφέρομαι να αγοράσω σε crio και invector plus.
Μήπως πρέπει να κάνω παραγγελία πρώτα.

Ατσάλινα θα φέρουμε σε κανένα 20ήμερο.. Τώρα λόγω σκοπευτικής σεζόν έχουν πέραση τα αλουμινένια.. ;)
 
Ηθελα να ρωτησω την παρεα ποια η διαφορα μεταξυ εσω τσοκ, με τα μεσα εξω της ιδιας εταιριας ασ πουμε..?
 
Η διαφορα είναι στην διευκόλυνση αλλαγής τσοκ, χωρις να χρειάζεσαι κλειδί μόνο με τα χεράκια σου.
 
Last edited:
Συγνωμη μπορει καποιες ερωτησεις μου να σας φενονται βλακωδες , αλλα μετα απο τοσα χρονια απουσιας φετος ξαναμπεικα παλι στο παιχνιδι...hit.
 
Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη, και 'κανε οσες ερωτήσεις θέλεις. Έχεις την εντυπωση ότι εμεις τα ξέρουμε όλα? Για ένα θεμα θα ακούσεις πολλές γνώμες και στο τελος θα βγάλεις εσυ τα δικα σου συμπεράσματα.
 
Και μια που ασχοληθήκαμε,σε άλλο θέμα, με τον πίσω κώνο της κάννης, να πούμε και καμιά κουβέντα για τον μπροστά...
τον κώνο του τσοκ δηλαδή....sarcastic.
Υπάρχουν τα κωνικά παράλληλα τσοκ και τα απλώς κωνικά χωρίς παράλληλο σχήμα
Με πρωτους διδάξαντες τους Αγγλους, το τσοκ που βγαζει την ποιοτικότερη κατανομή είναι το κωνικό-παράλληλο.
Στον κώνο κλείνει η δέσμη των σκαγιών, ανάλογα με το βαθμό της σύσφιξης και το παράλληλο τμήμα εξομαλύνει την τάση για πλάγια κίνηση που έχουν πάρει κυρίως τα περιφερειακά σκάγια της δεσμη, λόγω της διέλευσης από τον κώνο του τσοκ, , προκειμένου να αποφευχθεί η πλάγια διείσδυση τους στην δέσμη και χαλάσει η ισοκατανομή.
Βέβαια ο Αγγλος οπλουργός Νigel Teague, κατασκευάζει τα ομώνυμα τσοκ κωνικά χωρίς παράλληλο τμήμα και υποστηρίζει ότι με αυτή τη διαμόρφωση, του δίνουν καλύτερα αποτελέσματα...
Παλιότερα κάπου στο internet (δε θυμάμαι που) είχα διαβάσει ότι αν είναι κοντό αυτό το παράλληλο τμήμα δεν προλαβαίνει να εξομαλύνει την πλάγια τάση των σκαγιών, ενώ αν είναι μακρύ ακυρώνει κατά κάποιο τρόπο την σύσφιξη και ανοίγει η κατανομή.
Όσο αφορά των κώνο, αν είναι κοντός ιδιαίτερα στις υψηλές συσφίξεις, το απότομο ''μάζεμα'' της δέσμης παραμορφώνει τα περιφερειακά σκάγια με αποτέλεσμα να χάνονται από την ωφέλιμη κατανομή.
Είχα διαβάσει επίσης, οτι η BRILEY κατασκευάζει τα τσοκ της με μια εσωτερική γεωμετρία:
μήκος κώνου 3 φορές την εσωτερική διάμετρο της κάννης π.χ 18,5 χιλ. Χ 3=55,5 χιλ. και
παράλληλο τμήμα 15χιλ. με 19 χιλ. , ανάλογα τη σύσφιξη.
Στην ιστοσελίδα του ο κ. Παπατσαρούχας για τα τσοκ MAXWELL αναφέρει:
Ο ειδικός σχηματισμός του εσωτερικού μέρους με ένα τελικό παράλληλο τμήμα 1.5 cm κάνει τα τσοκάκια να έχουν τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό με το τσοκάρισμα των ακριβών Αγγλικών όπλων. Το μήκος του τσοκ (κατά 2 cm μακρύτερο των συμβατικών) κάνει δυνατή την διαμόρφωση της διαμέτρου εισόδου στα 18.9 mm και κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα είδος “recess choke” ή Tula, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην κατασκευή σε μια κανονική κάννη.
Αν και το τσόκ δουλεύει σε συνδυασμό με την λοιπή γεωμετρία της κάννης και κάθε κάννη έχει τις προτίμησης της, από την εμπειρία σας, ποια εσωτερική γεωμετρία είχαν εργοστασιακά ή εξωεργοστασιακά τσοκ που σας άρεσαν και σας άφησαν καλές εντυπώσεις, ?
 
Κ εγω Σπυρο εχω δει οτι ολα τα τσοκ μπορουν να δουλεψουν υπο προυποθεσεις κ ισως κ λιγο θεμα τυχης κ συνδυασμου με την υπολοιπη καννη μας... Εχω δει τσοκ με μικροτερο παραλληλο να αποδιδουν καλυτερα απο αλλα με μεγαλυτερο παραλληλο, αλλα κ φυσικα το αντιστροφο... Καλη εντυπωση μου κανουν τωρα τελευταια και τα τσοκ φρενων που δειχνουν να δουλευουν πολυ αποτελεσματικα σε μακρινες αποστασεις αλλα η εμπειρια μου κ οι δοκιμες ειναι σχετικα μικρη για ασφαλη συμεπρασματα ακομα...
 
Το lm σαφως κλείνει την τουφεκια πιο πολύ απ το 25αρι.χαρακτηρίζεται σαν ανοιχτό 50αρι για να καταλάβεις.η πλάκα είναι οτι κατα ενα περίεργο τροπο δουλεύει καλα τόσο στις κοντινές όσο και στις μακρινές τουφεκιες.βέβαια αξίζει να τα εχεις και τα 2 γιατί άλλη η δουλεια του 25 και αλλη του lm.πάντως απο προσωπική εμπειρία αν μάθεις το lm δεν το βγαζεις απο πανω.μονο ίσως σε περπατητο και σε ξεκοιταγμα αν μιλάμε για τσίχλα
 
Back
Top