Και μια που ασχοληθήκαμε,σε άλλο θέμα, με τον πίσω κώνο της κάννης, να πούμε και καμιά κουβέντα για τον μπροστά...
τον κώνο του τσοκ δηλαδή...
Υπάρχουν τα κωνικά παράλληλα τσοκ και τα απλώς κωνικά χωρίς παράλληλο σχήμα
Με πρωτους διδάξαντες τους Αγγλους, το τσοκ που βγαζει την ποιοτικότερη κατανομή είναι το κωνικό-παράλληλο.
Στον κώνο κλείνει η δέσμη των σκαγιών, ανάλογα με το βαθμό της σύσφιξης και το παράλληλο τμήμα εξομαλύνει την τάση για πλάγια κίνηση που έχουν πάρει κυρίως τα περιφερειακά σκάγια της δεσμη, λόγω της διέλευσης από τον κώνο του τσοκ, , προκειμένου να αποφευχθεί η πλάγια διείσδυση τους στην δέσμη και χαλάσει η ισοκατανομή.
Βέβαια ο Αγγλος οπλουργός Νigel Teague, κατασκευάζει τα ομώνυμα τσοκ κωνικά χωρίς παράλληλο τμήμα και υποστηρίζει ότι με αυτή τη διαμόρφωση, του δίνουν καλύτερα αποτελέσματα...
Παλιότερα κάπου στο internet (δε θυμάμαι που) είχα διαβάσει ότι αν είναι κοντό αυτό το παράλληλο τμήμα δεν προλαβαίνει να εξομαλύνει την πλάγια τάση των σκαγιών, ενώ αν είναι μακρύ ακυρώνει κατά κάποιο τρόπο την σύσφιξη και ανοίγει η κατανομή.
Όσο αφορά των κώνο, αν είναι κοντός ιδιαίτερα στις υψηλές συσφίξεις, το απότομο ''μάζεμα'' της δέσμης παραμορφώνει τα περιφερειακά σκάγια με αποτέλεσμα να χάνονται από την ωφέλιμη κατανομή.
Είχα διαβάσει επίσης, οτι η BRILEY κατασκευάζει τα τσοκ της με μια εσωτερική γεωμετρία:
μήκος κώνου 3 φορές την εσωτερική διάμετρο της κάννης π.χ 18,5 χιλ. Χ 3=55,5 χιλ. και
παράλληλο τμήμα 15χιλ. με 19 χιλ. , ανάλογα τη σύσφιξη.
Στην ιστοσελίδα του ο κ. Παπατσαρούχας για τα τσοκ MAXWELL αναφέρει:
Ο ειδικός σχηματισμός του εσωτερικού μέρους με ένα τελικό παράλληλο τμήμα 1.5 cm κάνει τα τσοκάκια να έχουν τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό με το τσοκάρισμα των ακριβών Αγγλικών όπλων. Το μήκος του τσοκ (κατά 2 cm μακρύτερο των συμβατικών) κάνει δυνατή την διαμόρφωση της διαμέτρου εισόδου στα 18.9 mm και κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα είδος “recess choke” ή Tula, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στην κατασκευή σε μια κανονική κάννη.
Αν και το τσόκ δουλεύει σε συνδυασμό με την λοιπή γεωμετρία της κάννης και κάθε κάννη έχει τις προτίμησης της, από την εμπειρία σας, ποια εσωτερική γεωμετρία είχαν εργοστασιακά ή εξωεργοστασιακά τσοκ που σας άρεσαν και σας άφησαν καλές εντυπώσεις, ?