Το Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο...

άντα τυλιγουμε το γυαλοχαρτο σε ένα ξυλάκι και τρίβουμε ελαφρά.
εκτός ξυλάκι και σε μια τετράγωνη γομολάστιχα αν τυλιχτεί το γυαλόχαρτο κάνει δουλειά...
προσοχή στο τρίψιμο ΔΕΝ τρίβουμε
-τα σοκορα που εφαρμόζει η πάπια και το κοντάκι με τα μεταλλικά μέρη.
-τα σημεία που τα ξυλινα μέρη του όπλου συναντάνε τα μεταλλικά (καλύτερα περνάμε αυτά τα σημεία, ελαφρα, με ένα ''χοντρό'' μολύβι και δεν τα πειράζουμε).
-τις ψάθες.
-τρίβουμε καλύτερα με το πέλμα φορεμένο στο κοντάκι για να μην στρογγυλέψουν οι γωνίες και δεν εφαρμόζει μετά ''πρόσωπο''.
Πάντως προσωπικά, θεωρώ καλύτερα την εφαρμογή κάποιου υλικού που θα εξασφαλίζει την αδιαβροχοποίηση του ξύλου πριν την εφαρμογή λινελαίου ή βερνικιού...
υπάρχουν πλέον πολλά υλικά νανοτεχνολογίας, για φινίρισμα σε σκάφη θαλάσσης, που τα περνάς πάνω στο γυμνό ξύλο, απορροφούνται μέσα στους πόρους και το ξύλο φαίνεται τελείως αφινίριστο, όπως ήταν φυσικό, και προσφέρουν μέχρι και 10 χρόνια προστασίας και μάλιστα σε σκάφη που είναι μέσα στη θάλασσα.
Μετά μπορεί να ακολουθήσει γέμισμα των πόρων (ή όχι αν θες να φαίνονται οι πόροι) και τελικό φινίρισμα με λινέλαιο για ομορφιά...

Απ οτι εχω καταλαβει και διαβασει και σε ξενα φορα υπαρχουν δυο σχολες: μια που θελει το ξυλο να "αναπνεει"και η αλλη με πληρη "σφραγιση". Το μονο σιγουρο ειναι το πολυ προσεκτικο και καλο τριψιμο. Η οξια σαν σκληρο ξυλο δεν τραβαει ευκολα. Το ballsin της balliston ειναι σαν το ccl που το βαζεις μετα την βαφη.

Εχει δοκιμασει καποιος φιλος μετα την βαφη στο κοντακι τικ οιλ αντι για λινελαιο για σφραγιστικο;

Εχω καθαρισει τα ξυλα απο το baikal nx58 και ειμαι ετοιμος για βαφη μια κα ειναι οξια. Μου προτηναν σκονη ανιλινης. Καμια εμπειρια απο την βαφη αυτη; σκεφτομαι να αναμειξω αποχρωση τικ με ελαχιστο σκουρο μαονι. Τιιιιι λετε συναδελφοι;;.xm.

Εχω καθαρισει τα ξυλα απο το baikal nx58 και ειμαι ετοιμος για βαφη μια κα ειναι οξια. Μου προτηναν σκονη ανιλινης. Καμια εμπειρια απο την βαφη αυτη; σκεφτομαι να αναμειξω αποχρωση τικ με ελαχιστο σκουρο μαονι. Τιιιιι λετε συναδελφοι;;.xm.
Νικόλα προσωπικά δεν εχω ιδέα για το υλικό που ανέφερες (σκονη ανιλινης.) έγω θα σου έλεγα να παίξεις με υδρόχρωμα καρυδιάς .και μετα αν έχεις όρεξη λινέλαιο η άν θεσ ποιο απλά κατι σε τρου όιλ.
με υδρόχρωμα και λινέλαιο έκανα το κοντάκι του μονόκαννου που ειναι οξιά .. μια χαρα πήγε με δεδομένο οτι δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα απο την οξιά!

Νικόλα προσωπικά δεν εχω ιδέα για το υλικό που ανέφερες (σκονη ανιλινης.) έγω θα σου έλεγα να παίξεις με υδρόχρωμα καρυδιάς .και μετα αν έχεις όρεξη λινέλαιο η άν θεσ ποιο απλά κατι σε τρου όιλ.
με υδρόχρωμα και λινέλαιο έκανα το κοντάκι του μονόκαννου που ειναι οξιά .. μια χαρα πήγε με δεδομένο οτι δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα απο την οξιά!
Η νιλινη ειναι μια σκονη που αραιωνεται σε ζεστο νεροπολυ ψιλη και μου ειπε φιλος οτι φωτιζει ποιο πολυ τα νερα του ξυλου, τουλαχιστονπερισσοτερο απο το νεροχρωμα. Τωρα πηρα ενα κομματι οξια και θα πειραματιστ..xm.

H ανιλίνη δουλεύονταν παρα πολύ παλιά.Δίνει έντονο σκούρο χρώμα και τονίζει τα νερά.Θέλει προσοχή στην αναλογία γιατί μπορει να τα κανεις όλα μαύρα

Last edited:
H ανιλίνη δουλεύονταν παρα πολύ παλιά.Δίνει έντονο σκούρο χρώμα και τονίζει τα νερά.Θέλει προσοχή στην αναλογία γιατί μπορει να τα κανεις όλα μαύρα
.well done.

Last edited by a moderator:
Τα δυο δικα μου μπαικαλ που ηταν οξια εγιναν με λινελαια στον Κο Αλεξιου στα ιωαννινα. Πηγαινε στο Baikal team σελ.23,24 νομιζω να τα δεις. Το αποτελεσμα εντυπωσιαζει

Τα δυο δικα μου μπαικαλ που ηταν οξια εγιναν με λινελαια στον Κο Αλεξιου στα ιωαννινα. Πηγαινε στο Baikal team σελ.23,24 νομιζω να τα δεις. Το αποτελεσμα εντυπωσιαζει
Η 23 εχει το 27 και η 24 το 26. Πραγματη ωραια δουλεια μαλλο αν βλεπω καλα νεροχρωμα καρυδια, αν διακρινω σωστα. Εγω φιλε Πετρο θα το προσπαθησω μονος ηδη το εχω καθαρισει και τριψει και παιζω σε δηγμα για το χρωμα. Ειναι ευκαιρια για μενα αυτο να πειραματιστω. Και οικονομικα.xm.;)

Εφοσον εχεις ορεξη προχωρα εξαλου ολα τα παιδια εδω που ασχολουνται μπορουν να βηθησουν.Εγω δεν το κατεχω αλλα εκανα και ολικη βαφη οπως ειδες και ειδικα το 26 ηταν σε κακα χαλια,και πραγματι εγιναν αγνωριστα

Εφοσον εχεις ορεξη προχωρα εξαλου ολα τα παιδια εδω που ασχολουνται μπορουν να βηθησουν.Εγω δεν το κατεχω αλλα εκανα και ολικη βαφη οπως ειδες και ειδικα το 26 ηταν σε κακα χαλια,και πραγματι εγιναν αγνωριστα
Ναι οντως να το χαρεις με υγεια.well done.

Εδώ το red oil που προέκυψε από τον χρωματισμό του λινελαίου με ρίζα αλκανέτ. Τύλιξα λίγο τριμένη ρίζα μέσα σε τούλι και την βούτηξα στο μπουκαλάκι με το λινέλαιο, μετά από 15 μέρες το αποτέλεσμα ήταν αυτό.

Έχει τραβήξει πολύ λινέλαιο το ξύλο.

Αποφάσισα όμως να του προσφέρω και μια έξτρα προστασία. Περιμένω ένα μπουκαλάκι Tru Oil για να το περάσω μερικά χέρια. Για να αποφύγω αυτό το "γυάλινο" look που δίνει το Tru oil όταν το χρησιμοποιούμε σκέτο, θα το σπάσω με 50% από το παραπάνω λάδι.

Εδώ το red oil που προέκυψε από τον χρωματισμό του λινελαίου με ρίζα αλκανέτ.
Περιμένω ένα μπουκαλάκι Tru Oil για να το περάσω μερικά χέρια. Για να αποφύγω αυτό το "γυάλινο" look που δίνει το Tru oil όταν το χρησιμοποιούμε σκέτο, θα το σπάσω με 50% από το παραπάνω λάδι.
πολύ όμορφο έγινε το κοντάκι Γιώργο!!.well done.
** εκκρεμεί το πέλμα ή νομίζω ?

εντυπωσιακός και ο χρωματισμός με ρίζα αλκανέτ.

αυτό το κόλπο με την ανάμειξη του λαδιού το έχω κάνει και εγώ σε αναλογία 20% (Tru Oil )περίπου γιατι δεν ήξερα πως θα συμπεριφερθεί , πάντως περα απο την προστασία συντομεύει πολύ την διαδικασία .

Συντομεύει την διαδικασία γιατί στεγνώνει γρήγορα, έχει όμως και αυτό τα μυστικά του. Με πέλμα έχω τελειώσει, μέχρι να χαλάσει αυτό δεν ασχολούμαι με άλλο.

Εδώ το red oil που προέκυψε από τον χρωματισμό του λινελαίου με ρίζα αλκανέτ. Τύλιξα λίγο τριμένη ρίζα μέσα σε τούλι και την βούτηξα στο μπουκαλάκι με το λινέλαιο, μετά από 15 μέρες το αποτέλεσμα ήταν αυτό.

Έχει τραβήξει πολύ λινέλαιο το ξύλο.

Αποφάσισα όμως να του προσφέρω και μια έξτρα προστασία. Περιμένω ένα μπουκαλάκι Tru Oil για να το περάσω μερικά χέρια. Για να αποφύγω αυτό το "γυάλινο" look που δίνει το Tru oil όταν το χρησιμοποιούμε σκέτο, θα το σπάσω με 50% από το παραπάνω λάδι.
Πολύ καλή δουλειά Γιώργο ωραίο βάθος βγάζουν τα νερά ...
Τους πόρους με τι τους σφράγισες?

Και εγώ σε αυτήν την μορφή την αγοράζω, βολεύει καλύτερα από την σκόνη. Δεν θες παραπάνω. Το μπουκαλάκι που έβαλα το έβαψα με μια κουταλιά του γλυκού. Δύο φορές έχω πάρει και τις δύο από ebay, γύρω στα 5€ τα 100γρ.

Back