TOZ Team

Κυπριδημος- Οπλογνωσια:

Είναι ένα από το πιο οδυνηρά πράγματα που μπορεί να αισθανθεί ένας κυνηγός ή σκοπευτής!

Τα αίτια είναι τα εξής:

1-Λάθος κράτημα, με τον δείκτη νε περνά βαθιά μέσα στον υποφυλακτήρα. Η σωστή πίεση της σκανδάλης είναι με το μέσο της πρώτης φάλαγγας και το κράτημα της λαβής να γίνεται αρκετά πίσω από τον υποφυλακτήρα.

2- Λεπτή λαβή, ελλιπής ψάθα, που αφήνει το χέρι να ολισθαίνει προς τα εμπρός όταν το όπλο κλωτσά. Η διόρθωση εδώ είναι ένα φρεσκάρισμα της ψάθας ή το τύλιγμα της λαβής με μια αντιολισθιτική ταινία, όπως αυτή που βάζουν οι ποδηλάτες στα τιμόνια της “κούρσας”.

3- Κοντό κοντάκι. Οταν το κοντάκι είναι κοντό τότε το χέρι συνωστίζεται προς τη λαβή και μπαίνει στην ευθεία της γραμμής του κλωτσήματος. Η πιο γρήγορη και εύκολη διόρθωση ειναι ένα φορετό πέλμα στο κοντάκι.

Κανένα όπλο δεν χτυπάει μάγουλα και δάκτυλα .Απλά όταν γίνεται αυτό πας σε γνωστή και σου διορθώνει τα λάθος μέτρα που έχει για το σωματότυπο σου.Μη γράφεται τέτοια πράγματα ότι υπάρχει όπλο με πρόβλημα που σου χτυπάει τα δάκτυλα η το μάγουλο η οτιδήποτε άλλο είμαστε μεγάλα παιδιά.
Αυτά Γιάννη είναι για ανθρώπους που ξέρουν και έχουν πρόσβαση. Ο αυτό το όπλο το είχα το 1997 τότε ούτε ούτε γνώσεις υπήρχαν ούτε να ρωτήσεις κάποιων αλλά και στην επαρχία δεν υπήρχε Οπλουργος η κοντακάς να στο φτιάξει οπως και δεν υπήρχαν και τα χρήματα.Όποτε το ξεφορτωνόσουν και ησύχαζαν τα δαχτυλάκια σου :). Άλλωστε ένα Toz ήταν δεν ήταν και κανένα όπλο αξίας για αυτο και πολλοί δεν ασχολούνταν καν.

Ακριβως......επιδει ειναι κοντο το κοντακι παει πισω με αποτελεσμα οταν ριχνουμε με την πισω σκανδαλη να μας κτυπα η πρωτη.
Εμένα δεν μου χτυπούσε τον δείκτη μου χτυπούσε το μεσαίο δάχτυλο το προστατευτικό που έχει έξω από την σκανδάλη όπως και τον άλλον δυο ατόμων που το δοκίμασαν.

Έχεις δίκιο παλαιότερα οι γνώσεις ήταν περιορισμένες για όλους.Απλα ψάχνοντας από μικρός τα όπλα είχα καταλάβει και εγώ ότι το κοντάκι είναι σημαντικότατο από την 302 που είχε το πιο άβολο κοντάκι για μένα και αυτήν είχα από παιδάκι και δεν μπορούσα να προλάβω να σταυρώσω 2 επιτυχημενη ντουφέκια σε δεύτερο θήραμα αφού όταν επωμιζα έψαχνα να σκύψω να γύρω να βρω τη ρίγα ,η μισή μου παλάμη κρεμανταν κάτω από τη λαβή κτλ .Να ξέρεις ότι καλύτερα το χειρότερο όπλο με σωστό κοντάκι και ας είναι μονοκανο παρά το καλύτερο ντουφέκι με λάθος κοντάκι δεν θα κυνηγάς ποτέ σωστά και δε θα εκμεταλλευτείς ποτέ ούτε τις ικανότητες σου ούτε το ντουφέκι.Ειναι και ένας λόγος που είμαι επιφυλακτικός με όλα τα όπλα πλέον και μακριά από τα πλαστικά κοντάκια γιατί δεν θα έρθουν ποτέ στα μέτρα μου,το χω δοκιμάσει και ξέρω .Και επειδή μεγαλώνουμε δεν συμβιβάζομαι εύκολα.

Παρ' όλο που είμαι φαν των Toz34, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ την κακή ποιότητα κατασκευής στα ξύλα που, σπάνια είναι καρυδιά και πολλές φορές είναι οξυά με ότι συνεπάγεται αυτό σε βάρος, ακαμψία, νερά και δυσκολία σε κόψιμο ψαθών. Ενα παράδειγμα είναι η ψάθα που βλέπετε στην 1η φωτό. Είναι η μαμά ψάθα από το δικό μου Toz34 .hair. . Κάποια στιγμή που μου έσπασε το κοντάκι έκανα καινούριο και μαζί και καινούρια πάπια που φαίνεται στην 2η φωτο αλλά δεν με ικανοποίησε. Αιτία το ότι δεν μπόρεσα να βρώ βίδες που ενώνουν το ξύλο της πάπιας με τις κάννες - στις οποίες είναι μονίμως βιδωμένο - ίδιες μ' αυτές του μανίσιου κοντακιού. Αυτές οι βίδες λέγονται καπελάτες οι καπακωτές αλλά όσο κι αν έψαξα ίδιες με τις μανίσιες δεν βρήκα ( Βαγγέλη άραγε υπάρχουν;). Αυτές που έβαλα τελικά , όσο κι αν τις χώνεψα στο ξύλο προεξέχουν και σε κάποιες περιπτώσεις ενοχλούν.

Επίσης η μανίσια πάπια, που αποτελείται από δύο ίδια συμμετρικά κομμάτια ξύλου, έχει συμπαθητικό σχήμα και καρφωμένα πάνω της κάποια μεταλλικά τμήματα που δεν μπόρεσα να καταλάβω τι χρησιμότητά τους (Φωτ 3 παρεμπιπτώντος αν κάποιος γνωρίζει γιατί τα βάζουν αυτά οι Ρώσοι ας το γράψει). Τελικά αποφάσισα να "σβήσω" τις μαμά απαράδεκτες ψάθες της πάπιας και να "κόψω" καινούριες. Δυστυχώς το ότι είχα καιρό να κόψω ψάθες και η κακή ποιότητα του ξύλου συντέλεσε να μου ξεφύγουν κάποιες γραμμές αλλά πάλι καλύτερο έγινε από το μαμά. Τα λαθάκια διορθώνονται (το 'χω) αλλά το ωραίο είναι που η πάπια έγινε πολύ πιό λεπτή - όχι επικίνδυνα - από ότι ήταν .

Το κακό είναι ότι θέλει να το περάσω λάδια και δεν προλαβαίνω να το έχω έτοιμο στην έναρξη.
Ετσι αναγκαστικά θα πάω για τρυγώνια με το 525 μου .big smile..

Attachments

• mapa psatha.jpg
    mapa psatha.jpg
    211 KB · Προβολές: 95
  • IMG_20211025_151613.jpg
    IMG_20211025_151613.jpg
    322,4 KB · Προβολές: 94
  • IMG_20220818_094703.jpg
    IMG_20220818_094703.jpg
    254,7 KB · Προβολές: 95
  • IMG_20220818_075210.jpg
    IMG_20220818_075210.jpg
    461,3 KB · Προβολές: 89
Παρ' όλο που είμαι φαν των Toz34, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ την κακή ποιότητα κατασκευής στα ξύλα που, σπάνια είναι καρυδιά και πολλές φορές είναι οξυά με ότι συνεπάγεται αυτό σε βάρος, ακαμψία, νερά και δυσκολία σε κόψιμο ψαθών. Ενα παράδειγμα είναι η ψάθα που βλέπετε στην 1η φωτό. Είναι η μαμά ψάθα από το δικό μου Toz34 .hair. . Κάποια στιγμή που μου έσπασε το κοντάκι έκανα καινούριο και μαζί και καινούρια πάπια που φαίνεται στην 2η φωτο αλλά δεν με ικανοποίησε. Αιτία το ότι δεν μπόρεσα να βρώ βίδες που ενώνουν το ξύλο της πάπιας με τις κάννες - στις οποίες είναι μονίμως βιδωμένο - ίδιες μ' αυτές του μανίσιου κοντακιού. Αυτές οι βίδες λέγονται καπελάτες οι καπακωτές αλλά όσο κι αν έψαξα ίδιες με τις μανίσιες δεν βρήκα ( Βαγγέλη άραγε υπάρχουν;). Αυτές που έβαλα τελικά , όσο κι αν τις χώνεψα στο ξύλο προεξέχουν και σε κάποιες περιπτώσεις ενοχλούν.

Επίσης η μανίσια πάπια, που αποτελείται από δύο ίδια συμμετρικά κομμάτια ξύλου, έχει συμπαθητικό σχήμα και καρφωμένα πάνω της κάποια μεταλλικά τμήματα που δεν μπόρεσα να καταλάβω τι χρησιμότητά τους (Φωτ 3 παρεμπιπτώντος αν κάποιος γνωρίζει γιατί τα βάζουν αυτά οι Ρώσοι ας το γράψει). Τελικά αποφάσισα να "σβήσω" τις μαμά απαράδεκτες ψάθες της πάπιας και να "κόψω" καινούριες. Δυστυχώς το ότι είχα καιρό να κόψω ψάθες και η κακή ποιότητα του ξύλου συντέλεσε να μου ξεφύγουν κάποιες γραμμές αλλά πάλι καλύτερο έγινε από το μαμά. Τα λαθάκια διορθώνονται (το 'χω) αλλά το ωραίο είναι που η πάπια έγινε πολύ πιό λεπτή - όχι επικίνδυνα - από ότι ήταν .

Το κακό είναι ότι θέλει να το περάσω λάδια και δεν προλαβαίνω να το έχω έτοιμο στην έναρξη.
Ετσι αναγκαστικά θα πάω για τρυγώνια με το 525 μου .big smile..
Τα παντα υπαρχουν φτανει να ξερεις που να ψαξεις

Τα παντα υπαρχουν φτανει να ξερεις που να ψαξεις
Εγώ δεν ψάχνω , ένα μέρος ξέρω για ανταλλακτικά ΤΟΖ ... ( όντως έχεις αυτές τις παράξενες βίδες ; αν ναι πες μου με ενδιαφέρει - σε ΠΜ αν το θεωρείς αναγκαίο -) . Πάντως σε γενικές γραμμές θα ήθελα να του ρίξεις μια ματιά γενικώς. Σε πρώτη ευκαιρία θα στο φέρω απλά ξες ... η απόσταση και που δεν πολυκατεβαίνω Αθήνα.

Η ερώτηση απευθύνεται στον Βαγγέλη - vagosbenelli - αλλά δεν την κάνω σε πμ επειδή καλό είναι να μαθαίνουν και οι άλλοι φίλοι τι συμβαίνει στα αγαπημένα μας όπλα ΤοΖ34.

Λοιπόν παιδιά σε κάποια έξοδο από τις τελευταίες πήρα το ΤοΖ34 . Και επειδή δεν είχα βάλει τον αορτήρα το είχα συνέχεια στα χέρια μου. Παίζοντας λοιπόν με το όπλο διαπίστωσα - με έκπληξη - ένα πολύ μικρό κούνημα. Τρελλάθηκα. Ξέρω ότι τα όπλα αυτά με τον κυκλικό οδηγό δεν κουνάνε. Επίσης δυναμήτες δεν βάζω στο Τοζ με τίποτα το πολύ 32 γρ. Από που κι ως που κούνημα;

Οταν γύρισα σπίτι εβγαλα ακόμα και τα ξύλα της πάπιας και το δοκίμασα. Δεν φαινόταν να κουνάει γι αυτό, σταθεροποίησα την βάση στην μόρσα, χωρίς τις κάννες και διαπίστωσα ότι υπήρχε ενα πολύ μικρό κούνημα ανάμεσα στο κοντάκι και στην βάση που μάλλον οφείλεται σε κακή εφαρμογή ξύλου μετάλλου. Μετά έβαλα και τις κάννες και με την βάση πάντα σταθερή στην μόρσα δοκίμασα να δώ αν κουνάει . Δαπίστωσα ότι δεν κουνούσε καθόλου όταν κουνούσα τις κάννες δεξιά - αριστερά σε σχέση με την βάση , αλλά, πολύ λίγο όταν τις κουνούσα πάνω κάτω. Ελα όμως που οι ημικυκλικοί οδηγοί δεν είναι καθόλου φθαρμένοι ούτε στην βάση ούτε στις κάννες. Τελικά ψάχνοντας διαπίστωσα ότι το όλο κούνημα - όσο είναι αυτό - οφείλεται στο συρταρωτό κυκλικό κλειδί που κλειδώνει τις κάννες στο κλείσιμο. Αυτό το πιάνω με το χέρι και κουνιέται. Ελάχιστα αλλά κουνιέται και μάλιστα χωρίς να είναι φθαρμένο κι αυτό, πράγμα που παραπέμπει, στα υποστηρικτικά εξαρτήματα του συρταριού.
Ο συνδυασμός κουνήματος κοντακιού και συρταρωτού κλειδιού έβγαζε αίσθηση κουνήματος πιό έντονου από αυτό που αισθανόμουν όταν τα είδα το καθένα ξεχωριστά.

Τελικά πρόκειται για το #51 του έγχρωμου διαγράμματος με τα υποστηρικτικά εξαρτήματα #40 έως #50 που στο σχηματικό διάγραμμα είναι τα #7 έως #11 και το συρτάρι είναι #30 ή και #31.

Ερωτήσεις: Εχει κάποιος φίλος παρόμοιο θέμα; Βαγγέλη ποιά η άποψή σου; Υπάρχουν ανταλλακτικά; οκ το κούνημα είναι ελάχιστο αλλά μπορεί να χειροτερέψει με την χρήση; Το ρωτάω επειδή βλέπω εδώ
στο 0:57 και στο 1:57 ότι το συρτάρι μπαίνει κι αυτό σε κάποιους οδηγούς που είναι μέσα στην βάση.

Μακρυγόρησα αλλά άξιζε τον κόπο.

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    99,4 KB · Προβολές: 20
  • toz34 sch diagr 2.jpg
    toz34 sch diagr 2.jpg
    46,1 KB · Προβολές: 18
Η ερώτηση απευθύνεται στον Βαγγέλη - vagosbenelli - αλλά δεν την κάνω σε πμ επειδή καλό είναι να μαθαίνουν και οι άλλοι φίλοι τι συμβαίνει στα αγαπημένα μας όπλα ΤοΖ34.

Λοιπόν παιδιά σε κάποια έξοδο από τις τελευταίες πήρα το ΤοΖ34 . Και επειδή δεν είχα βάλει τον αορτήρα το είχα συνέχεια στα χέρια μου. Παίζοντας λοιπόν με το όπλο διαπίστωσα - με έκπληξη - ένα πολύ μικρό κούνημα. Τρελλάθηκα. Ξέρω ότι τα όπλα αυτά με τον κυκλικό οδηγό δεν κουνάνε. Επίσης δυναμήτες δεν βάζω στο Τοζ με τίποτα το πολύ 32 γρ. Από που κι ως που κούνημα;

Οταν γύρισα σπίτι εβγαλα ακόμα και τα ξύλα της πάπιας και το δοκίμασα. Δεν φαινόταν να κουνάει γι αυτό, σταθεροποίησα την βάση στην μόρσα, χωρίς τις κάννες και διαπίστωσα ότι υπήρχε ενα πολύ μικρό κούνημα ανάμεσα στο κοντάκι και στην βάση που μάλλον οφείλεται σε κακή εφαρμογή ξύλου μετάλλου. Μετά έβαλα και τις κάννες και με την βάση πάντα σταθερή στην μόρσα δοκίμασα να δώ αν κουνάει . Δαπίστωσα ότι δεν κουνούσε καθόλου όταν κουνούσα τις κάννες δεξιά - αριστερά σε σχέση με την βάση , αλλά, πολύ λίγο όταν τις κουνούσα πάνω κάτω. Ελα όμως που οι ημικυκλικοί οδηγοί δεν είναι καθόλου φθαρμένοι ούτε στην βάση ούτε στις κάννες. Τελικά ψάχνοντας διαπίστωσα ότι το όλο κούνημα - όσο είναι αυτό - οφείλεται στο συρταρωτό κυκλικό κλειδί που κλειδώνει τις κάννες στο κλείσιμο. Αυτό το πιάνω με το χέρι και κουνιέται. Ελάχιστα αλλά κουνιέται και μάλιστα χωρίς να είναι φθαρμένο κι αυτό, πράγμα που παραπέμπει, στα υποστηρικτικά εξαρτήματα του συρταριού.
Ο συνδυασμός κουνήματος κοντακιού και συρταρωτού κλειδιού έβγαζε αίσθηση κουνήματος πιό έντονου από αυτό που αισθανόμουν όταν τα είδα το καθένα ξεχωριστά.

Τελικά πρόκειται για το #51 του έγχρωμου διαγράμματος με τα υποστηρικτικά εξαρτήματα #40 έως #50 που στο σχηματικό διάγραμμα είναι τα #7 έως #11 και το συρτάρι είναι #30 ή και #31.

Ερωτήσεις: Εχει κάποιος φίλος παρόμοιο θέμα; Βαγγέλη ποιά η άποψή σου; Υπάρχουν ανταλλακτικά; οκ το κούνημα είναι ελάχιστο αλλά μπορεί να χειροτερέψει με την χρήση; Το ρωτάω επειδή βλέπω εδώ
στο 0:57 και στο 1:57 ότι το συρτάρι μπαίνει κι αυτό σε κάποιους οδηγούς που είναι μέσα στην βάση.

Μακρυγόρησα αλλά άξιζε τον κόπο.
να γραψω ολοκληρο αρθρο με γυαλια δεν υπαρχει περιπτωση,Μου εχουν τυχει 2,3 περιπτωσεις με καινουργια 34 που ειχαν ενα απειροελαχιστο τζογο στο συρταρι ,εχουν ριξει πολλα φυσιγγια και δεν εχει μεγαλωσει ο τζογος ,εαν ριχνεις φυσιγγια μεσα στα ορια του οπλου δεν θα εχεις κανενα προβλημα.Οταν θα χρειαστει επισκευη Δημητρη χωρις υπερβολη μαλλον θα κυνηγας στα βουνα του παραδεισου.Τωρα βλεπω ολα τα παιδια του φορουμ να βαζουν τα 34αρια τους στην μεγγενη .Πιστευω να μην το διαβασει ο Κολλιας

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που παραθέτονται.
Τα όρια του όπλου αυτού από άποψη πιέσεων ποια είναι ακριβώς; Το ρωτάω γιατί σε παλιάς κατασκευής όπλα (εποχής Σοβιετικής Ένωσης) η σφραγίδα δοκιμής πιέσεων καθημερινής χρήσης γράφει 750 KΓC/CM2 ενώ σε νεότερης κατασκευής όπλα (που γράφουν MADE IN RUSSIA) η σφραγίδα λέει 65 ΜΠa (Μεγαπασκάλ μάλλον) ή κάτι ανάλογο.
Πρακτικά μέχρι πόσα Bars πίεση μπορεί να ρίξει κάποιος με αυτά τα όπλα με ασφάλεια σε συνεχή χρήση;
Το λέω γιατί κάποια μονόβολα - δράμια κλπ διαφημίζονται με μέσο όρο ανάπτυξης πιέσεων 700-750-800 και βάλε Bars.

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που παραθέτονται.
Τα όρια του όπλου αυτού από άποψη πιέσεων ποια είναι ακριβώς; Το ρωτάω γιατί σε παλιάς κατασκευής όπλα (εποχής Σοβιετικής Ένωσης) η σφραγίδα δοκιμής πιέσεων καθημερινής χρήσης γράφει 750 KΓC/CM2 ενώ σε νεότερης κατασκευής όπλα (που γράφουν MADE IN RUSSIA) η σφραγίδα λέει 65 ΜΠa (Μεγαπασκάλ μάλλον) ή κάτι ανάλογο.
Πρακτικά μέχρι πόσα Bars πίεση μπορεί να ρίξει κάποιος με αυτά τα όπλα με ασφάλεια σε συνεχή χρήση;
Το λέω γιατί κάποια μονόβολα - δράμια κλπ διαφημίζονται με μέσο όρο ανάπτυξης πιέσεων 700-750-800 και βάλε Bars.
65 ΜΠa γράφει το ToZ34 του 1990 κάτι, ενώ το baikal izh54 του 1960 κάτι 750.
Αν δεν κάνω λάθος:
•Τα 650 μπαρ καθημερινής χρήσης στα 900 δοκιμασμένο.
•Τα 750 μπαρ καθημερινής χρήσης στα 1000 δοκιμασμένο.

Last edited:
να γραψω ολοκληρο αρθρο με γυαλια δεν υπαρχει περιπτωση,Μου εχουν τυχει 2,3 περιπτωσεις με καινουργια 34 που ειχαν ενα απειροελαχιστο τζογο στο συρταρι ,εχουν ριξει πολλα φυσιγγια και δεν εχει μεγαλωσει ο τζογος ,εαν ριχνεις φυσιγγια μεσα στα ορια του οπλου δεν θα εχεις κανενα προβλημα.Οταν θα χρειαστει επισκευη Δημητρη χωρις υπερβολη μαλλον θα κυνηγας στα βουνα του παραδεισου.Τωρα βλεπω ολα τα παιδια του φορουμ να βαζουν τα 34αρια τους στην μεγγενη .Πιστευω να μην το διαβασει ο Κολλιας
Βαγγέλη ευχαριστώ πολύ για το άμεσο της απάντησης και κυρίως γι αυτά που μου γράφεις . Πραγματικά ευχόμουν να είναι αυτή η απάντησή σου. Βλέπεις το ΤοΖ μου μ' αρέσει τόσο πολύ, θα έλεγα έχω "επενδύσει" πάνω του και θα μου κακοφαινόταν πολύ αν έπρεπε να το παροπλίσω.

Επίσης δικαιώνομαι που έκανα δημόσια την ερώτηση γιατί έτσι έμαθαν κι άλλοι τον τρόπο που εξετάζονται οι τζόγοι σε ένα δίκαννο - όσοι δεν το ήξεραν -. Τώρα αν τα παιδιά αρχίσουν τα πειράματα με τις μέγγενες ας μην μείνουν μόνο στα Τοζ . Απ' αυτά ελάχιστα θα κουνάνε . Αν επεκταθούν και σε άλλα όπλα ίσως να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Και πάλι ευχαριστώ.
ΥΓ: Φίλε Κόλλια ελπίζω να μην σου έβγαλα πολύ δουλειά .big smile. .

Σημειωτέον ότι βγαίνει από το εργοστάσιο με σφραγίδα βλητικής δοκιμής για ποιότητα κατανομής στα 34 μέτρα και έλεγχο σύγκλισης κανών στο ίδιο σημείο.σφραγιδα που μπαίνει σε όπλα ανώτερης ποιότητας (σφραγίδες δοκιμής όπλων, 2η έκδοση, Κυπριδημος, σελ 22). Σε κουβέντα μου με τον Παπατσαρουχα, ανέφερε ως "σχετικό" αρνητικό τα στρογγυλά, συρμάτινα V ελατήρια! Από προσωπική εμπειρία με ένα που είχα παλιά σε τσοκ 1-2 ... Ενοχλητικά κλειστό!!! Αλλά .... Έριχνες στο Θεό και τον κατέβαζες!!! 😄😄😄😄

Back